Protetik diş tedavisi halk arasında protez olarak da bilinen bir cerrahi prosedürdür. Bir ya da daha fazla dişin eksikliğinde kullanılan bu tedaviyle ağız içerisindeki çevre dokuların yeniden oluşturulması amaçlanır. Bu yöntemde, kaybedilen dişlerin yeri doldurulur ve hastanın konuşma, çiğneme gibi fonksiyonları yeniden kazanması sağlanır. Aynı zamanda işleme başvuran kişi estetik açıdan da hoş bir görünüme kavuşur. Tüm bu faktörler “protetik diş tedavisi ne demek?” sorusunun yanıtları içerisinde yer almaktadır.
Protetik Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Merak edilen “Protetik diş tedavisi nedir?” sorusuna; çeşitli sebeplerden kaynaklanan diş kayıplarının yerini dolduran bir işlemdir, cevabını vermek mümkündür. Ayrıca tedaviye geç kalan ve kurtarılamayacak durumda olan hastaların da başvurduğu bir yöntemdir. Peki, protetik diş tedavisi neye bakar ve en çok hangi durumlarda uygulanır?
- Çene kemiğinin düzgün bir şekilde yerleşmemesi ve bundan dolayı dişlerin hizalanması gerektiğinde,
- Hastalık ya da travma gibi nedenlerden kaynaklı, sonradan meydana gelen bozukluklarda,
- Diş kayıplarında,
- Ağız kusurları sebebiyle psikolojik olarak kötü hissedenlerde,
- Estetik açıdan daha düzgün bir görünüme ulaşmak isteyen hastalarda bu işleme başvurulur.
Bu protez işleminin daha çok tedaviye geç kalmış hastalarda uygulandığını söylemek mümkündür. Bu sebeple ağız sağlığına gerekli önemi vermek, olası kayıpların önüne geçmek açısından önemlidir. Tüm bu olumsuz durumlardan kaçınmak için düzenli olarak bir hekime muayene olunmalıdır.
Protetik Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Hastanın estetik görünümünü iyileştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için uygulanan yöntemlerden biri olan protetik diş tedavisi, pek çok avantaja sahiptir. Her hastanın gereksinimlerine göre uygulanan yöntemle birlikte daha sağlıklı dişlere ulaşmanız mümkün. Bu işlem genellikle diş kaybı yaşayan hastalara uygulandığından sağladığı en büyük avantajlardan biri, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonları geri kazandırmasıdır.
Ağızda eksik diş bulunması estetik açıdan kötü görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olur. Protetik diş tedavisi sayesinde hasta, daha düzgün görünen bir ağız yapısına sahip olur ve doğal bir görünüm elde eder. Estetik açıdan dilediği görünüme ulaşan hasta psikolojik olarak da kendini çok daha iyi hisseder ve özgüven kazanır.
Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protez Türleri Nelerdir?
Protetik diş tedavisi uygulamalarında yaygın olarak hareketli ve sabit protezler tercih edilmektedir. Sabit protezde hasar gören ya da eksik dişler, orijinal formuna en uygun şekilde korunarak yerleştirilir. Bu süreçte merak edilen “protetik diş tedavisi nasıl yapılır?” sorusu için; hasar görmemiş olanlardan yardım alınır ve çeşitli kimyasallar yardımıyla ağza sabitlenir, cevabı verilebilir. En sık kullanılan sabit protez çeşitleri şunlardır:
- Zirkonyum Destekli Kaplama: Işık geçirgenliği oldukça yüksek olan bu kaplamada hastanın doğal görünüme en yakın görüntüyü elde etmesi sağlanır.
- Kuron: Bir diğer adı kaplama olan bu yöntemde büyük çürükler ve kırıkların yol açtığı ağız bütünlüğünü bozan etkenler ortadan kaldırılır. Aynı zamanda diş boşlukları da bu maddeyle kapatılabilir.
- Metal Destekli Porselen Kaplama: Destek için metal, estetik görünüm için porselenden faydalanan bu protez; ışık geçirgenliği yüksek olmadığından pek doğal bir görünüm vermez.
- Köprü: Birden fazla dişin kaybedildiği durumlarda bu tedavi uygulanır. Mevcut diş boşluğunun yanında bulunan sağlıklı olanlardan destek alınarak yapılan bu işlemde, çeşitli teknikler kullanılır.
- İmplant: Uzun yıllar kullanılabilmesi avantajıyla tercih edilen bu yöntemde diş kayıplarının yol açtığı olumsuzluklar giderilir. İmplantta çene kemiğine yapay kök yerleştirilir ve çiğneme fonksiyonu iyileştirilir.
Hareketli olanlarsa hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve kayıp dişlerin yerini doldurma özelliğine sahip olan yapay protezlerdir. Doğal dişler mevcutken sabit protezin yerleştirilemediği durumlarda, yeterli desteğin sağlanması için protetik diş tedavisi tercih edilir.
Diş Protezlerine Alışma Süreci
Diş protezlerine alışmak, zaman ve sabır isteyen bir süreçtir. İşlem ne kadar başarılı yapılmış olursa olsun, hastanın ilk zamanlar bazı konularda zorlanması muhtemeldir. Bu süreçte hasta hekiminin tavsiyelerine uymalı ve protezi doğru bir şekilde kullanmalıdır. Söz konusu total protezler olduğunda normal bir şekilde yemek yeme alışkanlığına dönmek 4 ila 6 hafta kadar sürebilir. Bu süre içerisinde bazı sesleri çıkarma ve yüksek sesle konuşmada zorluklar görülebilir.
Protetik diş tedavisi sonrası alışma sürecinde hastanın gece de dahil olmak üzere protezi çıkarmaması önerilir. Bu süreç sona erdiğindeyse gece çıkarılıp temiz bir havlunun üzerine konulabilir. Bu sayede ağızdaki yumuşak dokuların dinlenmesi ve onarımı sağlanır. Ayrıca hasta protezin belli bir ömrü olduğunu unutmamalıdır. Hastadan hastaya değişmekle birlikte normal koşullarda protezin 5 yılda bir yenilenmesi önerilir.
Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Çoğunlukla tedaviye geç kalan hastalarda uygulanan bu yöntemde, kaybedilen dişlerin yerine protez takılarak işlevsellik kazandırılır. Genel olarak “protetik diş tedavisi kimlere uygulanır?” sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür:
- Diş yapısı hasarlı olan kişiler
- Eksik dişi olanlar
- Estetik görünümünden memnun olmayanlar
- Çene kemiği ve ekleminde problem olanlar
- Diş yapısında sorun bulunanlar
Bazı kazalar ve travmalar sonucu oluşan bozuklukları gidermek için de protetik diş tedavisi oldukça avantajlıdır. Bu sayede hasta doğal bir görünüme kavuşurken yeme, içme gibi günlük yaşam fonksiyonlarını daha iyi bir şekilde yerine getirir.
Protetik Diş Tedavisi Fiyatları
Tedavi sürecinde, her hastanın ağız yapısı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak en doğru yöntem belirlenir ve doktor tarafından uygulanır. Belirlenen yönteme göre fiyatlarda değişim gözlemlemek mümkündür. Bununla birlikte sabit ya da hareketli protez tercih edilme durumu da protetik diş tedavisi fiyat faktörünü etkiler.
Sonuç
Protetik tedavi, çeşitli nedenlerden dolayı dişini kaybetmiş ya da estetik açıdan kötü bir görünüme sahip olan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde amaç, hastanın kaybettiği dişin yerine bir protez yerleştirilmesi ve çiğneme gibi fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlamaktır. Sabit ve hareketli olmak üzere 2 farklı yönteme sahip olan protetik tedavide, hastanın gereksinimlerine göre en uygun olan süreç belirlenir.
Megadentist ağız ve diş sağlığı alanında sahip olduğu 8 farklı dalda profesyonel hizmetler sunmaktadır. Söz konusu protetik diş tedavisi olduğunda son teknolojik aletlerle çalışmalar yürütür ve hastanın son derece memnun kalmasını sağlar. Sizler de protez konusunda güvenilir bir yer arıyorsanız Megadentist’i tercih edebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Protetik Diş Tedavisi Nedir Ne Yapar?
Diş yapısında problem olan ve tedavi için geç kalmış hastalara uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde ağız bütünlüğü korunarak kaybedilenlerin yerine estetik görünümlü protezler yerleştirilir.
Protetik ve Protez Aynı mı?
Evet, protetik uygulamanın bir diğer adı da protez tedavisidir. Her iki işlemde de izlenen yöntemler aynıdır.
Protetik Diş Tedavisi SGK Karşılıyor mu?
Bu işlemi SGK’nın karşılayıp karşılamadığı çeşitli faktörlere göre değişir. Bireyin engelli olması, yaptıracağı protez sayısı gibi faktörlere göre belirli bir miktarı SGK tarafından karşılanabilir.
Protetik Diş Tedavisi Kaplama Yapar mı?
Protetik diş tedavisi sürecinde duruma göre kaplama tercih edilebilir. Kaplama tercih edilmesi halinde diş küçültüldükten sonra uygun bir şekilde üzeri kaplanır ve çok daha estetik bir görünüm elde edilir.