Dişten ayrılarak kök çizgisinin altına kayan ve yeni bir oluşuma sebep olan doku, diş eti cebi olarak adlandırılır. Flap operasyonu, oluşan bu cepleri ortadan kaldırmak ve diş etinde meydana gelen rahatsızlıkları gidermek için uygulanan bir prosedürdür.
Bu tür diş eti hastalıklarında, periodontal küretaj ve flap operasyonu olarak iki yöntem kullanılır. Tedaviler birbiriyle karıştırılsa da aslında her ikisi farklı prosedürlerdir. Örneğin, küretaj ve flap operasyonu farkı, temel olarak uygulandıkları evrelerdir.
Küretaj, daha erken evrelerde uygulanırken bu işlemden sonuç alınmaması veya hastanın diş etinde ciddi komplikasyonlar meydana gelmesi halinde flap tedavisi tercih edilir. İçeriğimizde, tedavi sürecine dair bilmeniz gereken tüm detayları ele aldık.
Flap Operasyonu Ne İçin Yapılır?
Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmemesi, beslenme alışkanlıkları ve benzeri durumlar, zamanla tartar ve plak oluşumuna neden olmaktadır. Diş taşları, ilk etapta sadece yüzeyde kalsa da uzun vadede köklere iner ve çeşitli problemler doğurur. Bu sorunlar; diş eti çekilmesi, kanama, ağrı, ağız kokusu gibi belirtilerdir. Aynı zamanda önlem alınmazsa diş eti çizgisinin altına kayarak cepler oluşturur; diş ve kemik kaybına yol açabilir.
Yukarıda yer alan belirtilerin görülmesi halinde flap operasyonu uygulanması mümkündür. Yaygın olarak merak edilen “Flap operasyonu nedir?” sorusuna; diş etinde oluşan ceplerin yok edilmesi ya da en aza indirilmesi işlemidir, şeklinde yanıt verebiliriz. Operasyon, diş etinde meydana gelen enfeksiyonların iyileşmesi veya oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi amacıyla gerçekleştirilir.
İşlemin bir diğer amacı ise periodontal bağ ve kemik dokusunun sağlıklı haline geri getirilmesidir. Dokunun eski haline getirilmesi için kemik graftı ya da büyümeyi destekleyen kimyasallar gibi değişik müdahaleler yapılabilir.
Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Genellikle lokal anestezi, bazı hastalar içinse genel anestezi altında operasyon gerçekleştirilir. İlk olarak, diş etini dişten ayırmak için kanat şeklinde ufak kesi açılır. Dışta kalan doku; bağlara, diş köküne ve kemik dokusuna ulaşılması için nazikçe geriye eğilir.
İkinci aşamada iltihaplı diş eti dokusu temizlenir. Diş kökü temizlendikten sonra tedavi gerekliyse antibiyotik uygulanır. Eğer kemiklerde sorun oluşmuşsa greft kullanılarak tedavi yapılır. Tüm aşamalar sonrası kesi dikilir ve diş eti flap operasyonu tamamlanır.
Flap Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Operasyon sonrası tedavi, altı aşamadan oluşur. Flap operasyonu aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- Periodontist cerrah, antiseptik ürünler ile cerrahi yüzeyi temizler.
- Bölgenin kenarlarında dikey ve yatay olmak üzere iki kesi yapılır ve kemik cebindeki granülasyon temizlenir.
- Diş kökü tartarları temizlenerek doğal haline döndürülür ve parlatılır.
- Şayet operasyon sırasında kemik dokusunda hasar saptanırsa, nakil materyalleri yardımıyla eski haline getirilmesi için tedavi uygulanır.
- Tedavinin tamamlanması için; yara yüzeyi antiseptik solüsyonlarla yıkanır, diş etleri dikilir ve periodontal bandaj uygulanması yapılır.
- Son etapta dikişler, operasyondan 10 gün geçmesi ardından diş hekimleri tarafından alınır.
Flap tedavisi, diş eti iltihapları ve hastalıklarında en etkili sonuçları gösteren yöntemlerden biridir. Ancak mutlaka alanında uzman periodontist cerrah tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda işlemin uygulandığı kliniğin hijyenik ve steril olması da dikkat edilmesi gereken diğer etkenler arasındadır.
Tedavi aşamaları genellikle rahat ve konforlu bir şekilde tamamlanır. Hastanın tedavi öncesi ve sonrasında dikkatli olması ise sürecin daha sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Diş hekimleri, işlem öncesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini aktardığı gibi sonrasında da ağız bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlatacaktır. Uzmanların önerilerine göre hareket ettiğiniz sürece komplikasyon yaşama riskiniz son derece düşüktür.
Flap Ameliyatı Sonrası Ağız Bakımı
Cerrahi bir prosedür olmasından dolayı diş eti flap operasyonu yaptıranlar aşağıdaki önerilere dikkat etmelidir:
- İlk sekiz saat tükürmeyin ya da ağzınızı çalkalamayın.
- Sekiz saat sonra ağzınızı az tuz ve su ile nazikçe çalkalayın.
- İşlemin üzerinden 8 saat geçtiğinde, her gün ağzınızı çalkalayın ve doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak almaya dikkat edin.
- İlk günlerde yara yüzeyine belirli aralıklarla soğuk uygulamak, ağrınızı hafifletecektir.
- Üç gün boyunca; sıcak suyla duş almamaya, saunaya girmemeye ve yüzmemeye dikkat etmelisiniz.
- Kanama ve yaranın oluşmaması için sigara kullanmayın.
- Sert gıdalardan ve sıcak içeceklerden kaçının.
- Diş etlerinize, dikişlerinize veya periodontal bandajlarınıza zarar gelmemesi için fırçalama esnasında sert kıllı ürünler kullanmamanız da önemlidir.
Normal şartlarda diş etleri üç hafta sonra tamamen iyileşir. Uzman hekimlerin önerilerine dikkat etmemeniz halinde işlemin başarısının azalmasına veya diş etlerinizde yaralar oluşmasına neden olabilirsiniz.
Flap Operasyonu Öncesi Yapılması Gerekenler
Flap operasyonu; tedavinin yapılacağı diş sayısı, iltihap durumu, hastanın diş ve diş eti yapısına göre farklılık gösteren bir prosedürdür. Bu sebeple ilk etapta periodontal cerrahi uzmanı tarafından, tedavinin size uygun olup olmadığı tespit edilmelidir.
Flap operasyonu esnasında genel anestezi uygulanacaksa, en az 12 saat öncesinden yiyecek ve içecek alımının durması gerekir. Bu durum, anestezi etkisi azaldıktan sonra baş dönmesi ve mide bulantısının oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken etkenlerden biridir. Aynı zamanda hasta, kendini mental ve fiziksel olarak operasyona hazırlamalıdır.
Flap Operasyonu Herkese Yapılır mı?
Flap uygulaması; yanlış ve yetersiz ağız bakımı, kalıtımsal sebepler ve çeşitli diş eti hastalıkları görülmesi halinde yapılmaktadır. Ancak hasta için uygun olup olmadığı, alanında uzman bir hekim tarafından saptanabilir.
Uzman hekimlerin uygun görmesi halinde flap operasyonu, tüm yaş grupları için uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. Burada önemli olan, hastanın kaygı seviyesidir. Yüksek kaygı düzeyi bulunan hastalarda anestezi dışında sakinleştirici ilaçlar da kullanılır.
Flap Operasyonu Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Flap operasyonu sonrası şişkinlik, sızı ve kanama görülebilir ancak bu komplikasyonlar, normal kabul edilir. Genellikle ağız hijyenine dikkat edilmesi ve uzmanların tavsiyelerine göre hareket edilmesi halinde belirtiler kendiliğinden geçecektir. İyileşme süresinin ise ortalama 10 gün olduğunu söyleyebiliriz.
Operasyonu takip eden ilk hafta alkol ve asitli içecekler içilmemeli, sert gıdalar da tüketilmemelidir. Günde iki defa dişler fırçalanmalı, gerekli görüldüğü takdirde diş ipi ve gargara kullanılmalıdır. Aksi halde temizlenen tartarın ve taşların tekrar oluşabilme ihtimali vardır. Verilen ilaçları eksiksiz kullanmak ve kontrolleri aksatmamak, operasyonun daha başarılı sonuçlar vermesini sağlayacaktır.
Sonuç
Flap operasyonu, işlemi uygulamaya engel bir sağlık problemi yoksa, her yaş grubunda tercih edilebilecek bir tedavidir. Genel olarak tartar ve plakların diş köklerine inerek zarar verecek dokular oluşturulması halinde uygulanır. Cerrahi bir işlem gerektirdiğinden, alanında uzman periodontistler tarafından yapılması son derece önemlidir. Eğer diş taşından dolayı kanama, diş eti çekilmesi, ağrı, ağız kokusu gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız, mutlaka uzman hekimlere müracaat etmelisiniz. Bu sorunların tedavi edilmesi için küretaj veya flap operasyonu yapılabilir. Hangi işlemin yapılabileceği, uzman bir hekim tarafından belirlenmelidir.
Bu alanda deneyimi ve uzmanlığıyla ön plana çıkan Megadentist ekibimiz, flap operasyonlarını başarıyla tamamlamaktadır. Gerekli hijyen önlemlerinin alındığı kliniğimizde, sağlık sorunlarınızı ortadan kaldıracak prosedürler profesyonel bir şekilde gerçekleştirilir. Diş eti hastalıklarının tedavisi için Megadentist adresimizi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.