İmplant bakımı diş ekimi sonrasında üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. İmplant, diş kökünün yerine çene kemiği üzerine tutturulan yapay taşıyıcı diş kökleridir. İmplant işlemi tamamlandıktan sonra hasta implantın üzerine kendi beğeneceği türde ve modelde diş monte edilmesini istemektedir. Bu kaplama, porselen veya zirkonyum türlerinde bir ürün olabilir. İmplant hastaya bir çok yönden büyük avantajları sunmaktadır. Diş eksikliğinin hem estetik açıdan hemde sağlık açısından büyük problemler teşkil ettiği bir gerçek.
Sorunsuz olarak yeme ve içme faaliyetlerini gerçekleştirememe, diş eti sarkmaları, diğer dişlerin sıralarının bozulması, kayması, implant yerine konulan protezlerden kaynaklanan problemlerin oluşması, yüz ve gülüş estetiğinin bozulması(özellikle ön diş eksikliğinde), kalp ve sindirim problemlerine yol açması, çene kemiği erimesi, konuşma bozukluklarının olması gibi birçok soruna yol açıyor. İmplant diş tedavisinden sonra implant bakımı üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Yazımızın devamında sizin için yararlı olabileceğini düşündüğümüz implant sonrası ağız bakımı ile ilgili bazı önemli konulara değindik.
İmplant Sonrası Ağız Bakımı
- İmplant yapılan bölgeye yerleştirilen tamponlar bir saat boyunca orta karar gevşemeyecek şekilde ısırılmalıdır. Bir saatin sonunda kanama devam etmiyorsa atılabilir. Kanama devam ediyorsa, yeni temiz bir tampon yarım saat kadar daha ısırılır. Eğer kanama yine devam ediyorsa tampon uygulaması kanama durana kadar devam etmelidir. Operasyon sonrası ilk 4-6 saat içerisinde cerrahi bölgesinden bir miktar sızıntı olabilir. Kanamanın daha uzun süre devam ettiği durumlarda hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
- İmplant uygulaması sonrası 2 saat byounca hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Yumuşak ve oda ısısındaki yiyecekler (Çorba, yoğurt, puding, ekmeğin içi gibi) uygundur. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Hasta diabet hastası ise doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda dikkatli ve düzenli beslenmeye devam etmelidir.
- İmplant ameliyatı takip eden 4-5 gün boyunca sigara içilmemelidir. Yara bölgesini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. Aşırı sigara içen hastaların yara bölgesinde dikişlerin kapanması zorlaşır. Bu durum aynı zamanda iltihaplanmaya yol açabilir.
- Oral cerrahi girişim sonunda ödem (şişlik) görülmektedir. Bu normaldir. Operasyon bölgesinin üzerine ilk gün aralıklı olarak (5-10 dk uygulayıp 10-15 dk dinlendirerek) uygulanan buz torbası ile bu ödem hafifletilebilir. Buz torbasının sürekli kullanılması buz yanıklarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle buz uygulaması yukarı da tarif edildiği üzere aralıklarla uygulanmalıdır. İlk 72 saatin sonunda ödem yani şişlik giderek azalmaya başlayacaktır. Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri belli bir süre daha kullanmaya özen gösterin.
- Dikişlerinizi korumak için yanağınızı gerdirecek oflama üfleme hareketlerinden sakınınız. Parmağını ve dilinizi dikişlere değdirmeyiniz. Eğer dikişlerinizden herhangi biri ilk 5 gün içinde atarsa diş hekiminize tekrar kontrol olmanızda fayda vardır. Eğer gerek görürse diş hekiminiz tekrar dikiş atabilir.
- Ameliyat sonrası iyileşme için diş hekiminizin yazdığı reçeteyi uygulayınız. Aspirin veya kanamayı arttıran benzeri (salisilik asit türevi) ilaçlar alınmamalıdır. En şiddetli ağrı lokal anestezinin etkisinin geçtiği ilk 6 saattir. Ancak ağrınız dayanamayacağınız kadar şiddetli olursa, hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
- Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalayınız. Operasyondan yaklaşık iki gün sonra diş hekiminizin önerdiği gargara ile günde iki kez sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapınız.
- Doktorunuzun önerdiği süre sonunda (7-10 gün) dikişlerinizi aldırınız. Doktorunuz ağız içi ve iyileşme hızınıza bağlı olarak size randevu oluşturup takipte bulunacaktır. Randevularınıza gitmeye mutlaka özen gösterin.
İmplant ameliyatı sonrası uzun dönem bakım önerileri :
İmplat tedaviniz tamamlandıktan sonra uzun yıllar boyunca yeni dişlerinizi verimli bir şekilde kullanmak istiyorsanız implant bakımı için çok özenli davranmalısınız. Aynı doğal dişlerinizde ve diş etlerinizde olduğu gibi implant bakımı içinde titiz bir koruma süreci gerekiyor. Uzun ömürlü bir implant kullanımı için aşağıdaki kısa ipuçlarına önem vermeniz yeterli olacaktır.
- Her bir implant üzerine bir implant üstü protez yapılır. Bu protez tek bir diş kuronu yada köprü protezi olabileceği gibi implant üstü sabit yada takıp çıkartılan bir protezde olabilir. İmplant etrafında biriken yemek artıkları aynı diş eti hastalığındaki gibi implantitis denilen implant hastalığına yol açabilir. Bu nedenle implant ile diş etinin birleştiği kısmın, implant ile komşu dişlerin arasındaki boşlukların itina ile temizlenmesi gerekir. Bunun için normal diş fırçasına ilave olarak diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalısınız. Bunu nasıl kullanacağınızı diş hekiminiz uygulamalı olarak gösterecektir.
- Dişlerinizi olduğu kadar dil ve damak üzerini de temizlemeyi ihmal etmeyin. Dil ve damak üzerinde barınan bakteriler diş ve diş etlerine zarar verebilirler. Bunun yanında ağız gargarası kullanmanız bakterilerin ağızdan uzaklaştırılması konusunda çok yardımcı olacaktır.
- Diş taşı ve tartar temizliğinizi kesinlikle ihmal etmeyin. 6 ayda bir veya senede bir kez ağız içi durumunuza göre temizletme işlemini yaptırabilirsiniz.
- Bazen herşey normal gibi gittiği düşünülse de implant etrafındaki kemikte erimeler olabilir. Bunu erken tespiti için başlangıçta yılda bir sonrasında iki yılda bir panoramik film çekilmesinde fayda vardır. Bu ana 4 madde implant bakımı için uzun dönemde oldukça önemlidir.
İmplant Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?
İmplant tedavisine başlanmadan önce ilk etapta uzman doktor muayenesi yapılmaktadır. Bu muayenede çene kemik yapısı, kemik yoğunluğu ile çekilen filmler neticesinde detaylı bir tarama gerçekleştirilir. İmplant insan kemiği ile en iyi şekilde kaynayan titanyum bileşeni ile yapılmaktadır. Hasta eğer yeterli kemik oranına sahip değilse çenesi için greft yan kemik tozu yoluyla kemik oluşturma işlemi yapılmaktadır. Hastamız yeterli kemik oranına sahipse implant işlemine hemen başlanabilir.
İmplant işlemi için hasta ve doktor gerekli tüm detayları ve kullanılmak istenen markayı konuştuktan sonra sıra ölçü alma işlemine gelir. Hastanın ağız içine ve çekilen film sonuçlarına göre implant ölçüleri belirlenmektedir. İmplantlar hazırlandıktan sonra lokal anestezi altında hastanın çene kemiği üzerine implant yuvası açılır ve gerkli vidalama işlemi başlar. Çene kemiğine tutturulan implant yaklaşık 6 hafta içerisinden iyi bir şekilde kemik ile kaynamaktadır. Hasta dilediği ürün ve özellikteki dişi ise implant üzerine kolayca taktırabilir. Tüm implant işlemleri tamamlandıktan sonra hastanın tek yapması gereken ise hijyenik implant bakımı.