İmplant diş, eksik olan dişin yerine insan vücuduyla en uyumlu bileşik olan titanyum metali kullanılarak hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğinin içine yerleştirilen implantlar; çiğneme ve ezme gibi fonksiyonları yerine getirir. Aynı zamanda güzel bir estetik görüntü oluşturur.
İmplant Diş Nedir?
Bireyler çeşitli sebeplerden dişlerini kaybedebilir. Diş eksikliği, sağlık ve estetik gibi nedenlerle birçok problem oluşturur. İmplant ile eksik dişlerin yerine yapay dişler yapılır. İmplant tedavisinin amacı, çene kemiği üstünde kullanılabilir dişler oluşturmaktadır.
İmplantlar, kemik dokusunun uygun ve yeterli olduğu durumlarda sabit ya da hareketli protezlerin yapımı için kullanılır. Hastanın kemik yoğunluğu ve uygunluğu yeterli düzeyde değilse işlem yapılmadan ağız içi kemik oluşturma çalışması yapılabilir. Bu işleme ise kemik grefti adı verilir. Alt veya üst çene kemiğinde eksilen kısmı yeniden kazanmak amacıyla yapılır. Buradaki amaç; güçsüz olan kemik dokusunu yeniden güçlendirmek ve onarmaktır.
İmplant Dişin Özellikleri
İmplant diş, diş kaybı ve çekimlerinin ardından doğal diş yapısına uygun dişlerdir. Tek diş implant, full ağız implant, kısmı ağız implant yapılabilir. Dental implantın başlıca özellikleri şu şekildedir;
- İmplant diş ile rahatlıkla yeme içme, çiğneme ve koparma gibi tüm fonksiyonlar rahatlıkla yapılabilir.
- Kemik kaybı önlenir.
- Ağız hijyeni sağlanır.
- Konuşma bütünlüğü sağlanır. Eksik diş sebebiyle konuşmada bir zorluk oluşmaz.
- Ağız ve yüz yapısı korunur.
- Diş kayıplarında oluşan yumuşak dokuların zaman içinde kaybolma ve aşınma problemlerin ortadan kaldırılması
- Dayanıklıdır, uzun yıllar kullanılır.
İmplant Diş Tedavisi Neden Önemlidir?
Diş kayıplarını hastalar ilk başta estetik olarak sorun düşünülür. Oysaki diş kaybı ağız ve diş sağlığı açısından birçok sorunu beraberinde getirir. Ağız ve diş bakım bilincine sahip olarak diş kaybını ortadan kaldırmak için implant tedavisine başlamak gerekir. İmplant tedavisi ile doğal dişlere yakın ve uzun ömürlü dişler elde edilir.
Bazı durumlarda insanlar genç yaşta dişlerini kaybedebilir. Genç yaşta implant tedavisi ile kişiler ağız sağlığını ve estetik gülüşünü tekrar kazanabilir.
İmplant Tedavisinde Ağrı Olur mu?
İmplant tedavisi, klinikte lokal anestezi yapılarak gerçekleşir. Hasta, implant tedavisi sırasında ağrı veya acı hissetmeden işlem tamamlanır. İşlem sonrası hastanın doktorun önerdiği tavsiyelere uyması gerekir. İmplant işleminin ardından hasta günlük yaşamına rahatlıkla devam edebilir. İşlem sonrası bir – iki gün sürebilecek bir ağrı oluşabilir. Bu durumda hekimin verdiği ağrı kesici ile rahatlama sağlanabilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant, daha önceden kaybedilen dişlerin yerine yapılabildiği gibi enfeksiyon, iltihap gibi bir durum söz konusu değilse diş çekiminin ardından hemen yerleştirilebilir. İmplant tedavisinde muayene ve röntgen çekilir. Çene kemiklerinin ve dişlerin ölçüsü alınır. Dental, implantların yerleştirilmesi için iki seçenek mevcuttur. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İkinci aşamada ise dental implantın ardından üzerin diş eti ile kapatılır ve iyileşme süreci başlar. Bu iki aşamada da geçici köprü yerleştirilir. İmplant diş takılması süresi yaklaşık üç ay iyileşme süreci beklenir.