Diş sağlığı ve yapısı hakkında endişe duyan bireylerin yaptıkları araştırma neticesinde “fluorid nedir?” sorusunu sormaları son derece doğaldır. Bunun nedeni ise dişlere yapılan fluorid uygulamasının, içerdiği doğal mineraller sayesinde diş sağlığına olumlu etkisinin olmasıdır. Yapılan bu işlemle birlikte dişteki boşluklar, söz konusu doğal mineral ile doldurulur.
Böylelikle dişin genel yapısı çok daha güçlü ve dayanıklı bir hal alır. Özellikle tüketilen besinler nedeniyle dişlerde ve diş etlerinde oluşan zararlı bakterilere karşı çok daha etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, genetik yatkınlık söz konusu ise çürük oluşumunu engellemek çok zordur. Eğer genetik yatkınlığınız var ve “fluorid nedir?” sorusuna yanıt arıyorsanız, kalıtsal risklerden ötürü çürük oluşumunun önüne geçebileceğinizi belirtmek isteriz. Fluorid uygulaması sayesinde, genetik yatkınlık faktörü olan hastalarda diş çürüklerinin önüne geçilebilir.
Peki, flor uygulaması nedir? Fluorid ile aynı mıdır? Aklınıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını içeriğimizin devamında detaylı bir şekilde anlattık.
Fluorid Uygulaması Nasıl Yapılır?
“Fluorid nedir?” sorusuyla birlikte uygulamanın nasıl yapıldığı da merak edilen konulardan biridir. Bu işlem, dişe yapılan en basit ve kısa süreli uygulamalar arasında yer alır. Herhangi bir ağrı, sızı, iğne vb. durum söz konusu değildir.
Uzman hekim tarafından yapılan dişe flor uygulaması, ilk olarak hastanın analizi ile başlar. Hastanın yaşı, ağız sağlığı durumu, beslenme alışkanlıkları vb. birçok detay ele alınır. Elde edilen ayrıntılar sonucunda ise uygulama öncesi çeşitli diyet ya da takviye gibi ön tedavi seçenekleri değerlendirilir. Eğer hastaya herhangi bir ek tedavi seçeneği uygulanmayacaksa, bu noktada topikal tedaviye başlanır.
Yapılan flor uygulaması çerçevesinde önemli ayrıntıları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Diş macunundan çok daha yüksek seviyede flor içeren bir akışkanın, dişe uygulanması adına hazırlığı yapılır.
- Vernik, jel, yüksek konsantrasyonlu durulama ve köpük gibi birçok form, uygulama öncesinde oluşturulur.
- Hazırlanan bu formun, dişe fırça yardımıyla uygulanması söz konusu olur. Bazı tedavi türlerinde ise ağız gargarası şeklinde bir uygulama seçeneği de kullanılır.
- Birkaç dakikalık topikal uygulama ya da gargaranın ardından işlemin tamamlanması mümkündür.
- Uygulanan tedavinin ve fluorid maddesinin tamamen dişe etki etmesi adına işlemlerden sonra 30 dakikaya kadar herhangi bir şekilde besin tüketiminin yapılmaması istenebilir.
Genel manada “fluorid nedir ve nasıl yapılır?” merakı içerisinde olan bireylerin karşılaştıkları süreç, yukarıda sıraladığımız şekildedir. Hastanın durumu, ağız sağlığı ve daha birçok detaya, tedaviye ek çeşitli yöntemlere de başvurulabilir.
Florürlü Vernik Nedir?
Zamanla zayıflamış olan diş yapısına sahip veya genetik faktörler nedeniyle diş çürümesine yatkın olan bireylere yapılan uygulamalardan biri de florürlü vernik tedavisidir. Hedef nokta direkt olarak diş minesidir. Yapılan florürlü vernik uygulamasının ardından diş minesi güçlendirilir ve çürümeye karşı çok daha dayanıklı bir yapıya bürünür. Aynı zamanda bu uygulama var olan çürüme durumlarının önlenmesi adına da tercih edilebilir.
Bir nevi diş takviyesi olarak da tanımlayabileceğimiz bu uygulamada ana hedef, diş minesinin güçlendirilmesidir. Kesin olarak çürümeyi önleyeceğinden bahsedilemez ancak sağladığı takviyeyle sürecin önemli ölçüde yavaşlaması mümkündür. Öte yandan florürlü vernik uygulamasının beraberinde hastaya özgü diş macunu, fırçası, ipi ve çeşitli fırçalama teknikleriyle gerçekleştirilen bu uygulamanın etki seviyesinin artması da seçenekler arasındadır. Hastanın genel ağız sağlığı durumu değerlendirildikten sonra, işlem sonrasında söz konusu destek tedavisine başvurulur.
Fluorid Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Diş sağlığını korumak isteyenlerin “fluorid nedir?” sorusunu sıklıkla araştırdığı söylenebilir. Bununla birlikte uygulanacak tedavinin ne tür avantajlar sağladığı da merak edilir. Dişine flor tedavisi veya takviyesi yaptıran bir bireyin elde ettiği avantajlar aşağıdakiler gibidir:
- Diş minesinde artık çürümeye yüz tutmuş olan bölgelerin, tekrar eski sağlığına kavuşmasına imkan tanır.
- Ağızda besin artıkları, hijyen eksikliği vb. nedenlerden ötürü ortaya çıkan oral bakterilerin zararlarının önlenmesi, aynı zamanda daha kapsamlı bir yapıya bürünmelerinin önlemi alınır.
- Çürümenin ortadan kaldırılması durumu söz konusu olmasa bile yavaşlatılması ve ilerlemesinin belirli oranda önlenmesi sağlanır.
- Uygulama sonrasında daha güçlü bir diş yüzeyi elde edildiği için çürümeye neden olan faktörlerin etkisi büyük ölçüde azaltılır.
Flor uygulaması neticesinde elde edilen avantajlar yukarıda da görüldüğü üzere en temelde güçlü bir diş yapısına sahip olmaktır. Oluşma ihtimali yüksek çürük durumları büyük ölçüde önlenirken, var olan çürüklerin ise çok daha derine doğru ilerlemelerinin önüne geçilir.
Çocuklara Fluorid Uygulaması Ne Zaman Yapılır?
Fluorid uygulaması, sadece yetişkinler özelinde değil, aynı zamanda çocuklarda da uygulanan bir diş tedavisidir. Hatta çocuklarda erken yaşta yapılması, geleceğe yönelik ağız sağlığı altyapısının oluşturulması adına önemlidir. Peki, çocuklara uygulanan fluorid nedir?
Çocuklara uygulanan fluorid tedavisi ile yetişkinlere gerçekleştirilen uygulama arasında herhangi bir fark yoktur. Yaş detayı bu noktada büyük öneme sahiptir ve 3 yaş altı için herhangi bir işlem yapılmaz. Bu süreçte daha çok çocuğun diş yapısı, gelişimi ve sağlığı takip edilir. Yaş kriterini tamamlayan çocuklar artık ilgili tedaviye çok daha müsait hale gelirler. Sonrasında ise düzenli periyotlarla hekim kontrolünde fluorid uygulaması gerçekleştirilir. 4-7, 8-12 ve 13. yaşın alınmasıyla birlikte her aralıkta uygulama miktarı farklılık gösterir.
Fluorid Uygulaması Zararlı Mı?
“Fluorid ne işe yarar?” konusu da merak edilen diğer detaylar arasındadır. Söz konusu uygulamanın çocuk ya da ergenlik döneminde yapılması; diş çürümesine karşı %43 oranında koruma elde edildiğini göstermektedir. 2016 yılında Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından hazırlanan raporda hem bu oranın doğruluğu hem de yapılan uygulamanın insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Flor uygulamasının zarardan çok diş ve ağız sağlığına faydalarının olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Fluorid Uygulaması Ne Kadar Sürer?
İlk olarak diş muayenesiyle başlayan süreç, hasta hikayesinin de dinlenmesiyle birlikte uygulama konusunda bir karar aşamasına getirilir. Genetik yatkınlıklar da göz önünde bulundurularak fluorid uygulaması gerçekleştirilir. Genel manada tek bir seans yeterli olacaktır ve hasta durumuna göre belirli periyotlar içerisinde bu uygulama bir rutin haline getirilebilir.
Florür Uygulaması Güvenli Midir?
“Fluorid nedir?” sorusuyla birlikte bireylerin zihinlerinde canlanan en önemli sorulardan bir diğeri uygulamanın güvenli olup olmadığıdır.
Öncelikle net bir şekilde belirtmek isteriz ki fluorid uygulaması tamamıyla güvenli bir işlemdir. Oldukça küçük bir boyutta flor maddesinin kullanımı söz konusudur. İşlem öncesinde, esnasında veya sonrasında hastanın maddeyi yutması gibi bir durumla karşılaşılmaz. Hızlı bir şekilde uygulanıp, kısa süre içerisinde sertleşmesi ve dişe etki etmesi mümkündür. Yapılan tedavinin ardından 4-12 saat sonrasında hekim tavsiyesi doğrultusunda fırçalama yapılabilir.
Sonuç
Fluorid uygulaması neticesinde diş çürümesine dair sahip olduğunuz endişelerin belirli ölçüde azalması mümkündür. Dişe çeşitli yöntemler veya şekillerde yapılan flor uygulamasının ardından diş minesi çok daha dayanıklı bir hal alacaktır.
Elbette ki etkili bir sonucun alınabilmesi adına deneyimli, alanında uzman ve bu uygulama konusunda referansları olan diş sağlığı merkezleri tercih edilmelidir. Bu noktada megadentist.com.tr olarak en doğru adreste olduğunuzu belirtmek isteriz.
“Fluorid nedir?” sorusuyla başlayan bu süreci en sağlıklı bir şekilde sonlandırmanız, alanın uzman ekibimiz sayesinde don derece kolaydır. Risk oranı oldukça düşük olan bu işlem, uzman hekimlerimiz sayesinde sıfır riskle tamamlanır.