Zirkonyum kaplama, daha estetik bir görünüm elde etmek ve ağız sağlığını iyileştirmek için son zamanlarda sıklıkla tercih edilen ve hekimlerin tavsiye ettiği bir diş kaplama yöntemidir. Zirkonyum kaplama, ağız ve diş sağlığı açısından işlevsel bir kaplama türüdür. Doğal diş yapısına benzer olması sebebiyle hem doğal hem estetik bir görüntü sunar.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum diş kaplama, doğada saf ve mineral halinde bulunan beyaz bir alaşım olan zirkonyum malzemesinin dişin etrafına kaplanmasıyla oluşan kaplama türüdür. Zirkonyum kaplama, dişlerin doğal ve estetik görünmesini sağlar. Baskıya karşı dayanıklı olarak zirkonyum kaplama dişlerin güçlenmesini ve aşınmaya karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Zirkonyum kaplama diş eti ve biyolojik uyum açısından dişe en yakın olan kaplamadır. Beyaz rengi, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı sebebiyle görünümü oldukça doğaldır. Zirkonyum diş, metal içermez ve herhangi bir alerjiye sebep olmaz. Zirkonyum kaplama yaptıranlar estetik ve sağlık açısından memnun kalmaktadır.
Ön Diş Zirkonyum Kaplama Nedir?
Ön diş zirkonyum kaplama, diğer diş kaplamaları gibi ön dişler üzerine uygulanan veya eksik dişi tamamlamak amacıyla köprü şeklinde kullanılan bir kaplama türüdür.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplamanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekildedir;
- Zirkonyum kaplama metal destekli değildir. Bu nedenle ışık geçirgen özelliktedir. Bu durumda doğal diş yapısı ile uyum sağlar. Diş etlerinde koyuluğa neden olmaz.
- Dayanıklıdır. Dışarıdan gelen baskıya ve aşınmaya dirençlidir.
- Uzun ömürlüdür.
- Beyaz görüntüsü nedeniyle estetik görünür.
Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Zirkonyum kaplama aşağıdaki durumlarda uygulanır;
- Beyazlatma gibi yöntemlerle istenen sonuçlar elde edilmediği durumlarda
- Şiddetli renk ve lekelenmelerde
- Ayrık, çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde ortodontik tedavi istemeyen hastalarda
- Yapısı bozulmuş dolgularda
Ön grup implant üstü protez uygulanmakta ve kusursuza yakın sonuçlar elde edilmektedir.
Zirkonyum Kaplama Hangi Yaşlar İçin Uygundur?
Daimi dişleri oluşmuş kişiler, her yaştan itibaren sağlık veya estetik nedenlerden dolayı zirkonyum diş kaplama yaptırabilir. Ancak 18-20 yaşlara kadar yapılan zirkonyum kaplama işlemlerinde çene büyümesi nedeniyle aralanma yaşanabilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Uygulanır?
İlk muayenede dişlerde durum tespiti yapılır. Kaplama işlemi yapılmadan önce lokal anestezi uygulanır. Daha sonra diş inceltme işlemi yapılır. Özel cihazlar ile diş çevresi ve uçları inceltilir. Bu inceltmenin temel amacı, üzerine yerleşecek olan kaplamanın kaba durmamasıdır. İnceltme işleminin ardından ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üstüne porselen üst işlenerek diş ile uyum elde edilir. Son aşamada ise özel yapıştırıcılar yardımıyla dişe yapıştırılır.