Parsiyel protez; diş kaybı, diş etinin veya ağız dokusunun zarar görmesi sonucunda kullanılan protez çeşitlerinden biridir. Bu tedaviye, diş sayısının ve konumlarının sabit köprü protezlerine uygun olmadığı durumlarda başvurulur. Hastalara; çiğneme, konuşma, ısırma gibi refleksleri geri kazandıran bir prosedürdür.
Parsiyel protez; çenedeki dişsiz alanın yanındaki sağlam dişlere, protez kanca ile tutturulduğu için “Kancalı protez” olarak da adlandırılır. Kolayca çıkarılıp takılması mümkündür. Aynı zamanda sabit olmadığı için bakımını yapmak da son derece kolaydır. İçeriğimizde; tedavi süreci, aşamaları, avantajları ve dikkat edilmesi gerekenlere dair tüm detayları bulabilirsiniz.
Parsiyel Protez Kimler İçin Gereklidir?
Parsiyel protez, diş kaybı yaşayan ancak sabit protez uygulanamayan hastalarda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu tip protezlerde metal kancalar kullanıldığı için estetik açıdan kusursuz olduğu söylenemez. Ancak profesyonel bir şekilde uygulandığında hem kullanımı kolaydır hem de estetik bir diş dizimi elde edilir. Yine de sabit protezle tedavi edilebilecek hastalara uygulanma ihtimali son derece düşüktür.
Parsiyel Diş Protezi Yapım Aşamaları
Parsiyel protez aşamaları; muayene, doku düzensizliklerinin giderilmesi, okluzal düzlem oluşturulması ve doğal diş formu ayarlanarak hazırlık aşamasına geçilmesi adımlarından oluşur.
Öncelikle hastanın diş kaybının kısmi olmasına dikkat edilir. Diş dokusundan destek alan parsiyel protez için ağız ve çene yapısının uygun olması da önemlidir. Bu bağlamda diş röntgeni, ağız ve çene muayenesi adımları izlenir. Uygulama öncesinde destek dokuların sağlığına kavuşması adına düzensizlikler giderilir ve okluzal düzlem oluşturulur.
Doğal dişlerin, protezin formuna uygun hale getirilmesi ardından teşhis modeli ve tedavi süreci planlanır. Bundan sonraki adımlarda ağız hazırlığı yapılır ve hastanın birkaç seans kliniği ziyaret etmesi gerekir.
Hazırlık sonrasında, parsiyel protez için gereken diğer ölçüler alınır, ana modelin hazırlığına bu aşamadan sonra başlanır. Ağız içi tedaviye tam anlamıyla uygun hale getirildiğinde ise seans tamamlanır ve dişler ağza yerleştirilir.
Bu sürecin ortalama 5 seans sürdüğünü ifade etmek mümkündür ancak hastanın ağız ve diş yapısına göre bu sayı artabilir. Tedavi ortalama 2 haftada tamamlanır, herhangi bir rahatsızlık yaşanması halinde rutin kontrollerle devam eder.
Parsiyel Diş Protezi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Parsiyel protez, bakımına dikkat edildiği ve doğru bir şekilde kullanıldığı sürece uzun yıllar dayanır. Elbette bu süreç boyunca herhangi bir zarar görmemek için dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Öncelikle çıkarıp takarken özenli davranmalı, hijyenik koşullarda muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz.
- İlk 1-2 ay içerisinde alışmak zor olsa da sık sık çıkarmamalı ve herhangi bir komplikasyon görmeniz halinde doktorunuza danışmalısınız.
- Dişlere yapışan gıdalardan, çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden uzak durmanız mühimdir.
- Çiğneme alışkanlığınız sadece tek tarafa odaklıysa değiştirmeniz tavsiye edilir. Hem sağ hem sol tarafını eşit şekilde kullanmalısınız.
- Konforlu bir kullanım için ağız hijyenine dikkat etmeli, dişlerinizi düzenli fırçalamalı, ağız temizleme suları tercih etmelisiniz.
- Dengeli beslenme de diş sağlığını korumak açısından büyük bir öneme sahiptir. Bilhassa gazlı içeceklerden, sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı ürünlerden uzak durmalısınız.
Parsiyel protez tedavisi sonrasında diş hekimleri, nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirtecektir. Bu uygulamalar kişiye özgü olduğu için mutlaka hekimlerin uyarıları doğrultusunda kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Parsiyel protezler uzun süre kullanılabilse de bazı durumlarda yenilenmesi gerekir. Bu durumda sadece alt parsiyel protez değişebileceği gibi üst parsiyel protez de yenilenebilir. Hangi sürecin sizin için daha uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.
Parsiyel Protezin Kancasız Olanı Var mıdır?
Parsiyel protez alternatiflerinden biri olarak; çıtçıtlı, hassas hareketli, kancasız protezler tercih edilebilir. Gizli tutucularla tasarlanan bu protezlerde, kanca görünümü ortaya çıkmadığı için daha estetik bir seçenek olduğu söylenebilir. Bununla birlikte tedavi süreci, parsiyel protezlerin uygulanma aşamalarıyla benzerdir. Ortalama 5 seans süren uygulama, genellikle 2 hafta içerisinde tamamlanır fakat bazı hastalarda uzun sürebilir.
Çıt çıtlı protez, hassas bağlantılara sahip olduğu için daha konforlu bir kullanıma sahiptir. Genellikle diş kaybı çok sayıda olan kişilerde tercih edilse de hastanın kanca görünümü istememesi halinde kullanılması mümkündür. Hangi tedavinin sizin için daha uygun olduğuna ancak uzman bir hekim karar verebilir.
Kancalı Diş Protezinin Avantajları Nelerdir?
Yaşam kalitesini düşüren ve çiğneme, ısırma, konuşma gibi reflekslere zarar veren diş kaybı, parsiyel protez uygulamalarıyla tedavi edilir. Böylece hastanın kaybettiği veya zorlandığı refleksler, çok daha sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir. Aynı zamanda sağlamış olduğu diğer avantajlar şu şekildedir:
- Eksik dişler tamamlanarak daha estetik ve sağlıklı bir görünüm elde edilir.
- Parsiyel protezleri takıp çıkarmak ve bakımını yapmak son derece basittir.
- Yeme-içme esnasında hissedilen ağrı, eğer farklı bir diş probleminden kaynaklanmıyorsa, ortadan kalkar.
- Çatlama durumunda 1 – 2 gün içerisinde kolaylıkla tamir edilir.
- Çenedeki boşluklardan dolayı meydana gelen konuşma bozuklukları giderilir.
- Tedavi esnasında diğer dişlerin kesilmesi veya çekilmesine gerek yoktur.
Bu avantajlarla birlikte estetik bir görünüm kazandırdığı için hastanın özgüveni artar ve son derece sağlıklı bir gülüş tasarımı elde edilir.
Protezlerimi Nasıl Temiz Tutabilirim?
Parsiyel protez temizliği son derece kolay olsa da kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hijyen kuralları vardır. Örneğin, yemeklerden sonra suyla yıkayarak yiyecek artıklarından arındırmanız gerekir. Plak ve tartar oluşumunu engellemek için günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalamanız önemlidir.
Diş yüzeylerinde çizik ve leke olmaması açısından aşındırıcı malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Karbonat, beyazlatıcı tozlar ve diğer maddelerle temas etmemesine dikkat etmeniz gerekir. Sadece diş macunu, ağız temizleme suyu gibi uzmanların önerdiği bakım ürünlerini kullanmanız yeterlidir.
Diş hekimleri, protezleri çıkardığınızda koruyabileceğiniz özel bir temizleme sıvısı önerecektir. Bu sıvılarda bekletmeniz, dişlerinizi düzenli fırçalamanız ve uzman kontrollerini aksatmamanız halinde protezlerinizi temiz tutmanız oldukça kolaydır.
Sonuç
Parsiyel protez, diş kaybı yaşayan ve sabit protez tedavisine uygun olmayan hastalar için tercih edilen bir protez çeşididir. Bakımının kolay olması, konforlu bir kullanım sunması, kolayca takılıp çıkarılması gibi avantajları vardır. Kanca görünümü istemeyen hastalarda ise çıt çıtlı protez alternatif bir tedavi olarak tercih edilir.
Hangi tedavinin sizin için daha uygun olduğuna ancak uzman diş hekimleri karar verebilir. Bu nedenle diş kaybı yaşamanız halinde zaman kaybetmeden gerekli kontrolleri yaptırmalısınız. Şayet kısmi diş kaybı mevcutsa genellikle parsiyel protez tercih edilir ve tedavi süreci ortalama 5 seansta tamamlanır. Bu süreçte ağız ve diş muayeneleri, ölçülerin alınması, ağzın proteze hazırlanması gibi aşamalar izlenir. Sonuç olarak doğal dişlerinize uyum sağlayacak kusursuz bir protez elde edilir.
Diş kaybı, uzun vadede konuşma, çiğneme gibi reflekslere zarar verir, şiddetli ağrılara sebep olur. Eğer erken önlem alınırsa yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek mümkündür. Megadentist ekibimiz, son teknoloji cihazlarla sizler için en uygun tedavi planına karar verecektir. Parsiyel protez fiyatları ve süreçle ilgili detaylı bilmek almak için Megadentist kliniğimizle her zaman iletişime geçebilirsiniz.