Hamilelikte diş ağrısı problemi; gebelik döneminde ortaya çıkan, hormon dengesinin bozulması ve bakteri oluşumuna bağlı olarak yaşanan olumsuz bir durumdur. Hafif ağrılarla başlayan semptomlar, diş ve diş etlerinde hassasiyetin artması sonucunda giderek artar. Bu noktada kişinin klinik destek alması, çözüm süreci için etkili bir adımdır.
Gebelik öncesinde ağız ve diş sağlığına yeterli özenin gösterilmemesi ileri dönemde hassasiyete bağlı ağrı görülme olasılığını artırır. Aynı zamanda beslenme düzeninin bozulması gibi etkenlere bağlı olarak hamilelikte diş eti ağrısı sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda anne adayının ağız sağlığına normale kıyasla daha fazla önem göstermesi gerekir.
Hamilelikte Yaygın Diş Problemleri
Hormon dengesinin ve beslenme düzeninin bozulduğu bir dönem olan hamilelikte çeşitli ağız sağlığı problemlerinin görülmesi olasıdır. Diş etinde çekilme ve kanama görülmesi; ağrı, sızlama gibi durumların yaşanması, başlıca sorunlar arasında yer alır. Anne, son derece riskli olan bu problemlere dikkat etmemesi durumunda ilerleyen dönemde diş kaybıyla karşı karşıya kalabilir. Peki semptomlara göre hamilelikte diş ağrısı neden olur?
Yaygın sorunlar içerisinde değerlendirilen hamilelikte diş eti ağrısı; progesteron ve östrojen hormonlarının hassasiyeti artırması sonucunda ortaya çıkar. Hassaslaşan diş eti sık sık kanamaya başlar. Hamilelik gingivitisi olarak da bilinen bu durum, gebeliğin ilk aylarından başlayarak son dönemine kadar artış gösterir. Herhangi bir problem olmaması durumunda doğumdan sonra kademeli olarak ağız sağlığı normale döner.
Anne adayları arasında sıkça görülen diş ağrısı, hamilelik gingivitisi ile bağlantılıdır. Ağrı, kanama gibi semptomlarla başlayan bu durum; dişlerde sallanma ve dökülmeyle devam edebilir. Bu noktada hissedilen ve görülen belirtilerin klinik şartlarında değerlendirilmesi gerekir. Hekim kararına göre çeşitli uygulamalarla dökülmelerin önüne geçilmesi ve sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması mümkündür.
Diş Ağrısını Önleme Yöntemleri Nelerdir?
Hamilelik dönemi içerisinde ortaya çıkan diş ağrılarının çözüme kavuşturulması oldukça kıymetlidir. Bu noktada anne adayının erken dönemlerden başlayarak çeşitli önlemler alması büyük bir etkiye sahiptir. Alınan tedbirler sayesinde hassasiyete bağlı ilerlemesi ve farklı problemlere yol açması engellenebilir. Peki, hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer?
Hassasiyetin ve ağrıların artmasındaki temel etken hormon dengesinin bozulması olsa da bakım şartları da önem arz eder. Anne adayının süreç boyunca diş sağlığına normale kıyasla çok daha fazla özen göstermesi gerekir. Düzenli olarak fırçalama, gargara ve diş ipi kullanımı gibi günlük bakım ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bu sayede bakteri oluşumuna bağlı ağrıların önüne geçilebilir.
Gebelik döneminde diş ağrılarının giderilmesi amacıyla ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı için doktor gözetimi oldukça önemlidir. Bununla beraber zorunlu durumlar haricinde ilaç kullanımı tavsiye edilmeyen bir durumdur. Ağrıların artmasıyla birlikte hassasiyet, kanama ve dişlerin sallanması gibi semptomlar görüldüğünde doğrudan ilaç kullanımı yerine diş hekimi muayenesi yaptırılması gerekir.
Hamilelikte Diş Tedavileri Nelerdir?
Gebelik dönemi, yapılabilecek diş tedavileri bakımından 3 aşamada incelenir. Sıralı 3 aylık periyotları kapsayan bu aşamalar; bebek ve anne sağlığının korunması için oldukça önem arz eder. Birinci aşama olarak değerlendirilen ilk 3 aylık dönemin hassas bir zaman olması nedeniyle harici müdahaleler yapılmaz. Aksi takdirde uygulamaların sonrasında düşük durumları yaşanabilir.
Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde doğum sonrasına ertelenmemesi gereken diş taşı temizliği, kanal tedavisi ve çekim gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu periyot içerisinde yapılan çalışmalar ilk ve son döneme göre daha güvenlidir. Son 3 ayı kapsayan zaman diliminde ise müdahale veya ilaçlar nedeniyle erken doğum riski ortaya çıkar. Tıpkı ilk periyotta olduğu gibi yalnızca acil müdahaleler gerçekleştirilir.
Hamilelikte Diş Hekimine Başvuru Ne Zaman Yapılmalıdır?
Gebelik dönemi içerisinde diş hekimi tarafından yapılan müdahaleler için en uygun zaman dilimi 4, 5 ve 6. aylardır. Anne adayının bebeği ve kendisi için en güvenli hissettiği dönem bu aralıktadır. Bebeğe zarar vermeyecek ilaçların kullanımıyla beraber kanal tedavisi, çekim ve taş temizliği gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Bununla beraber röntgen çekimi gibi radyoaktif uygulamalardan uzak durulur.
Gebeliğin ilk ve son dönemlerinde anne ve bebeğin sağlığı açısından acil müdahaleler haricindeki işlemler yapılmaz. Bunun yerine bebek sağlığına zarar vermeden ağrı ve hassasiyet problemlerini çözecek ilaçlar reçete edilir. Böylece uygulanacak işlemin doğumdan sonraya ertelenmesi mümkün hâle gelir.
Hamilelikte Diş Ağrısı Bebeğe Zarar Verir Mi?
Sıkça görülen bir sorun olan hamilelikte diş ağrısı; bakteri oluşumu, hormonal dengenin bozulması ve hassasiyetin ortaya çıkmasına bağlıdır. Aynı zamanda belirli şartlar altında gebelikle ilişki içerisinde gelişen bir durum olarak değerlendirilir. Dolayısıyla hamilelikte diş ağrısı yaşanması bebeğe doğrudan bir zarar vermez.
Diş ağrısı ve hassasiyeti için doktor tavsiyesi dışında çeşitli ağrı kesici ve antibiyotiklerin kullanımı doğru değildir. İlaç kullanımından önce rutin kontrollerden sorumlu olan doktor ve uzman diş hekimlerinden görüş alınması gerekir. Düzenli kullanılması halinde ilaçların sağlıklı bir şekilde ağrıyı yatıştırması mümkündür.
Sonuç
Hamilelikte diş ağrısı; çeşitli hormonların orantısız artış göstermesi, beslenme düzeninin bozulması ve bakteri oluşumuna bağlı olarak yaşanan bir durumdur. Anne, ağrıların artması ve farklı semptomların da görülmesi durumunda çeşitli zorluklar yaşayabilir. Böyle zamanlarda uzman bir diş hekimi danışmanlığında çözüm yolları bulunulabilir. Ön muayenenin ardından şartlara bağlı olarak yol haritası çıkarılır.
Gebelik döneminde düşük riski ve diğer ilgili problemlerin önlenmesi amacıyla yalnızca 4, 5 ve 6. aylarda tedavi işlemleri uygulanır. Hamileliğin ilk ve son aylarında yalnızca acil müdahaleler gerçekleştirilir. Diğer işlemler ise doğumdan sonrasına ertelenebilir. Anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından sorun teşkil etmeyecek çözümler bulunur. Erteleme durumunda tercih edilen yöntemlerden biri de doktor görüşüne bağlı ağrı kesici kullanımıdır.
2005 yılından bu yana uzman kadrosuyla birlikte hizmet veren Megadentist, hamilelikte diş ağrısı problemleriniz için etkili çözümler sunar. Uzman diş hekimleriyle; siz ve bebeğiniz için en uygun yolu değerlendirerek tedavi sürecini takip eder. Bu sayede hamilelik döneminde yaşanan ağrı, hassasiyet ve diş eti kanaması gibi olumsuz durumlardan Megadentist ile kurtulabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte Diş Beyazlatma Güvenli Mi?
Gebelik döneminin ilk ve son aylarında acil müdahaleler dışında operasyon yapılması tavsiye edilmeyen bir durumdur. Bu nedenle kanal tedavisi, taş temizliği gibi uygulamalar hariç tüm işlemler doğum sonrasına ertelenir. Böylece hem annenin hem de bebeğin süreci sağlıklı bir şekilde geçirmesi mümkün hale gelir.
Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı
Hamilelik döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak diş ağrısı yaşanması muhtemeldir. Annenin yaşadığı olumsuz hissi yatıştırmak amacıyla ağrı kesici kullanılması mümkündür. Bununla beraber kullanım öncesinde doktor görüşü alınması, ilacın bebek açısından herhangi bir sorun teşkil etmediğinden emin olunması gerekir.
Diş Çekimi Hamilelikte Yapılabilir Mi?
Gebelik döneminde belirli zaman dilimleri bebek ve anne için oldukça hassastır. Diş çekimi işlemlerinin hamilelik döneminin ilk ve son aylarında yaptırılmaması tavsiye edilir. Bu nedenle düzenlenecek operasyonların ikinci 3 aylık periyot içerisinde veya doğum sonrasında gerçekleştirilmesi gerekir. Ancak anne adaylarının sağlık sorunlarına bağlı olarak diş çekimi yapılmayabilir.