Dolgu; çürüyen, kırılan veya çatlayan dişlerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Farklı türleri ve uygulama teknikleri bulunur. Düzenli bakım yapılmadığında veya fazla basınç uygulandığında dolgular düşebilir. Bu bağlamda “Dolgum düştü” şikayetiyle uzman hekimlere başvurup tedavi yolu arayanların sayısı bir hayli fazladır.
Diş Dolgusu Düştüğü Anda Yapılması Gerekenler
Diş dolguları zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı çıkabilir veya zarar görebilir. Çürüme, kırılma, gevşeme gibi sebeplerden ötürü sabitli yerinden oynayabilir. Bu durumda öncelikle uzman bir hekime danışmak oldukça önemlidir. Bununla birlikte “Diş dolgum düştü” şikayeti olanların aşağıdaki noktalara dikkat etmesi gerekir:
- Düşen yeri hassas hareketlerle dezenfekte etmeye çalışmalısınız. İltihap ve mikrop kapmamak için hijyen sağlamak oldukça önemlidir.
- Yemek artıklarını temizlemek amacıyla tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Uygun bir kaba bir miktar tuz ve ılık suyu ekleyin. Daha sonra bir kaç defa çalkalayarak yemek artıklarını temizleyebilirsiniz.
- Çok sıcak veya soğuk yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır. Ani bir şok etkisi yaratarak ağrı oluşmasına engel olmak için bu noktaya önem gösterilmelidir.
- Dolgunun düştüğü bölgeye basınç uygulamamak için sert kabuklu yiyecekleri tüketmemek gerekir. Ayrıca soğuk kompres yapılmalıdır. Bölgeye zarardan kaçınılmalıdır.
Düşen dolgularda doğru müdahalelerde bulunmak hasarı en az seviyeye indirir. Ayrıca diş hassasiyetinin artışından kaynaklı ağrıların olmaması için doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmalıdır. Dolgu düştüğü anda çeşitli konulara ayrıca dikkat edilmeli, problem en az seviyeye indirilmelidir.
Ağrı Yönetimi
“Dolgum düştü ağrı yapar mı?” sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alır. Bölgenin iltihap kapması veya damağın basınca maruz kalması gibi nedenlerden ötürü acı miktarında artış yaşanması mümkündür. Diş dolgusunun düşmesi bu yüzden bölgede fazla ağrı oluşmasına neden olabilir. Bu durumlarda doğru davranışlar sergilemek gerekir.
Geleneksel yöntemler uygulayarak doğal bir şekilde ağrının geçmesini sağlayabilirsiniz. Tuzlu su gargarası veya karanfilin bölgede bekletilmesi anlık olarak acının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca dolgunun düştüğü alana nane çayı poşetini koyarak bir süre bekletebilirsiniz. Ancak bu yöntemler geçici olup kısa süreli çözüm üretir. Bu yüzden alanında uzman olan doktorların kontrolünde tedaviye başlamalısınız.
Bununla birlikte “Dolgum düştü ağrı yok” diyen birçok hasta da bulunur. Her bünye farklı semptomlar gösterir. Bazı hastalar bu süreci sancılı yaşarken acı çekmeyen bireyler de olabilir.
Diş Törpüleme Güvenli mi?
Diş törpüleme, çürümeyi engellemek ve asimetrik ağız yapısını düzeltmek için tercih edilir. Oluşan çarpıklıklar ve diş yüzeyindeki pürüzler bu yöntemle giderilir. Kafeinli ve şekerli içeceklerin fazla tüketilmesiyle ortaya çıkan lekeler için etkili bir çözüm olarak görülür. Oldukça güvenilir olan bu işlem sonradan meydana gelen veya genetik olarak aktarılan diş bozukluklarını da ortadan kaldırır.
Geçici Dolgu Malzemeleri
Geçici dolgu; çinko, fosfat ve cam iyonomer gibi maddelerden yapılan bir tedavi türüdür. Kısa süreliğine yapılan bu uygulama dişin rengiyle uyumlu olarak tasarlanır. “Kanal tedavisi dolgum düştü” problemleri yaşayan hastalar için uygun bir işlemdir. Uygulama sürecinde de tercih edilir.
Geçici dolgu diş etleri hassas olanlarda sinirleri rahatlatmaya yardımcı olur. Dökülen veya çürüyen dişleri doldurmak için yapılan bu işlem, kanal tedavisi sürecinde yiyeceklerin aralarda kalmaması için tercih edilir. Böylece bir sonraki seansa kadar ağrının hafiflemesi sağlanır. “Geçici dolgum düştü” diyenlerin dental bakımına ayrıca dikkat etmesi gerekir .
Ağız Hijyenine Dikkat
Ağız hijyeni dişlerin çürümesini engellemek ve bakterilerin oluşmasını önlemek için dikkatle yapılmalıdır. Bu noktada birçok yöntemi kullanarak dental sağlığınızı koruyabilirsiniz. Çeşitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra plaklarda artıklar kalabilir. Bu besinlerin uzun süre bölgeden temizlenmemesi mikropların oluşmasına neden olacaktır. Ağız ve diş temizliğini sağlamak için farklı yöntemler tercih ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Değerlendirebileceğiniz seçenekler sırasıyla şu şekildedir:
- Günde 2 defa olmak üzere fırçalamak gerekir. Diş minesinin yapısına uygun gelişmiş fırçayla detaylı bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz.
- Ağız çalkalama suyu kullanarak besin artıklarını tamamen arındırabilirsiniz.
- Diş ipiyle fırçanın yetişmediği noktalara ulaşabilirsiniz.
‘’Dolgum düştü ne yapmalıyım?’’ sorusuna, ağız hijyenine dikkat edilmesi yönünde yanıt verilebilir. Bakım ürünleri kullanarak dental ve damak temizliği sağlamanız mümkündür. Her gün düzenli olarak yapılan rutinlerle sağlıklı ve temiz dişlere sahip olabilirsiniz. Dolguların düşmesini engelleyebilir, tam koruma elde edebilirsiniz.
Yeme ve İçme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Bazı yiyecek çeşitleri doğru tüketilmediği takdirde ağız yapısına zarar verir. Özellikle sert kabuklu kuru yemişleri dişlerle kırmaya çalışmak çatlama veya dolgunun düşmesi gibi durumları meydana getirebilir. Bu sebeple tercih edilen yiyeceklere dikkat edilmelidir. Özellikle diş tedavisinin yapıldığı sırada olumsuz olayların yaşanmasına neden olan besinler dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
“Dişim kırıldı” ya da “dolgum düştü” gibi şikayetleri olan birçok kişinin ağız yapısına ekstra özen göstermesi gerekir. Özellikle aşırı soğuk ve sıcak yiyecekler tüketmek işlem yapılan yere zarar verir. Bölgenin hasar alması sancılı süreçlerin yaşanmasına sebep olur. Diğer yandan asit, diş minesinin yapısını bozar. En üst tabakayı incelterek aşındırır. Bu sebeple asitli içeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır. Özellikle dolgu tedavisi esnasında bu noktaya dikkat edilmelidir.
Dolgu Türlerini ve Seçeneklerini Anlama
“Dolgum düştü” endişesi yaşayan hastaların öncelikle uzman hekimlere müracaat etmesi gerekir. Bu bağlamda dolgu türleri arasından bir seçenek tercih edilerek uygun bir prosedür gerçekleştirilir. “Diş dolgum düştü ne yapmalıyım?’’ diyen hastalara sunulan seçeneklerse aşağıdaki gibidir:
- Amalgam: Özellikle arka dişler için tercih edilir. Basınca ve çiğnemeye karşı dayanıklıdır.
- Kompozit: Beyaz renkli, silikon dioksit karışımından oluşan bir dolgu çeşididir. Ön ve arka dişlerde gönül rahatlığıyla kullanılır.
- Porselen: “Dolgum düştü” endişesi olan bireyler için en uygun tedavi yöntemi olarak tercih edilir. İlk seansta hasta ölçüsü alınarak doğru materyaller kullanılır. Dokuda kayıp yaşanmasını engelleyen porselen dolgular mine tabakası kadar sert, dayanıklı ve dirençlidir.
Dolguların birçok çeşidi bulunur. Bu seçenekler arasından diş yapınıza en uygununu seçmeniz gerekir. Estetik, dayanıklı ve diş etiyle uyumlu dolgu türlerini tercih etmek oldukça önemlidir.
Dolgunun Düşme Nedenlerini Anlama
Doğru bir tedavi sürecini başlatmak için dolgunun düşme nedenlerini anlamak gerekir. Daha sonra uygulanacak işlem belirlenmelidir. Bu noktada ‘dolgum düştü nedeni nedir?’ sorusuna kapsamlı yanıt verilmelidir. Tüketilen yiyeceklerden diş fırçalama tekniğine kadar birçok nokta göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş dolgusunun altında veya kenarlarında herhangi bir çürük olmadığı sürece düşme gibi bir problem yaşanmaz. Ancak yanlış tedavi sürecine uygun davranmamak, besinleri yanlış tüketmek, yeterli diş fırçalamamak gibi çeşitli sebeplerden ötürü de yerinden çıkabilir.
Uzun Vadeli Bakım ve Koruma
Dolguların düşmesini engellemek için uzun vadeli bakım ve koruma yapmaya özen gösterilmelidir. Özellikle tedavi sürecinin ilk 1-2 haftalık zaman diliminde oldukça dikkat etmek gerekir. Alışma süreci olarak adlandırılan dönemde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşabilir. Bu yüzden teknik kurallara uygun fırçalama yapılmalı ve ağız bakımı aksatılmamalıdır. Diğer yandan diş çürümesi ve kötü koku gibi olumsuz durumların meydana gelmemesi için detaylı temizlik yapmak gerekir. Ayrıca düzenli olarak kontrole gidilmelidir.
Sonuç
Sürekli şekerli besinlerin tüketilmesi veya ağız bakımının düzenli yapılmaması olumsuz sonuçlar yaratır. Bakteri içeren plaklar zamanla çürür. Ayrıca dolgunun gevşeyerek düşmesini sağlar. Anlık gelişen bu olaylarda süreci en iyi şekilde yönetmek için çeşitli noktalara dikkat edilmelidir. Bu gibi durumları yaşayan hasta panik yapmamalı ve uzman bir hekime danışmalıdır.
‘Dolgum düştü ne yapmam gerekir?’ sorusuna yanıt arayan hastalar için Megadentist yeni nesil teknolojileri ve uzman ekip arkadaşlarıyla kapsamlı çözüm üretir. Sağlıklı ve estetik bir diş yapısı oluşturmaya yardımcı olur. Kaliteli materyaller sayesinde dolgu tedavisini hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Megadentist.com sitesi üzerinden fiyat ve işlem bilgisi alabilirsiniz. 5 yıl kalıcılığı bulunan dolgu uygulamasını güvenle yaptırabilirsiniz.