Fissür örtücü, çürük oluşumunun önlenmesi için dişlerin belirli bölgelerine dolgucukların uygulanması işlemidir. Hem süt dişleri hem azı dişlerin yüzeylerinde, çiğnemeyi sağlayan girinti ve oluklar vardır. Fissür adı verilen bu alanlarda yiyecek birikimi fazla olduğu gibi temizlenmesi pek kolay değildir. Çürüğe en elverişli olan bu alanların dolgucuklarla kaplanmasını sağlayan fissür örtücü uygulaması, yaygın olarak çocuklara yapılır ancak uygun görülmesi halinde yetişkinlere de yapılması mümkündür.
Çürüklerin oluşmasında rol oynayan temel etkenlerden biri, dişlerin yüzeyinde biriken mineral ve plaklardır. Zamanla diş taşı adı verilen oluşumu ortaya çıkaran bu maddeler, yüzey yapısında bozulmalara yol açar. Fissür örtücü uygulaması ile azı dişlerin dış yapısında taş oluşumu, dolgularla önlenir. Bu sayede olası çürüklerin de önüne geçilir.
Klinik şartlarında yapılan fissür örtücü işlemleri, kişinin ağız ve diş yapısıyla beraber çürük oluşumuna da bağlı olarak uygulanır. Dolayısıyla sağlıklı bir işlem için doğru kliniğin seçilmesi gerekir. Bu noktada işlem ve uygulama şartları hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
- Fissür Örtücü Uygulaması Neden Yapılır?
- Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
- Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
- Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?
- Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?
- Fissür Örtücü Uygulamasının Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Sonuç
Fissür Örtücü Uygulaması Neden Yapılır?
Diş problemi yaşayanların “Fissür örtücü nedir?” sorusuyla beraber merak ettiği konulardan biri de işlemin neden uygulandığıdır. Fissür örtücü işleminin yapılmasındaki temel amaç, diş çürüklerinin temizlenmesi sağlamak ve tekrar ortaya çıkmasını engellemektir.
Azı dişlerin üzerinde ortaya çıkan çürüklerde çiğneme zorluğuyla beraber; baş ağrısı, ağız kokusu ve hassasiyet gibi problemler de baş gösterir. Fissür örtücü işlemi sayesinde çürük oluşumunun gerçekleştiği yüzey dolguyla kapatılır. Bu sayede hastanın olası problemlerden sağlıklı bir şekilde korunması ve diş kayıplarının önlenmesi sağlanır.
Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Çürük oluşumunun başlıca belirtileri; hassasiyet ve şiddetli ağrı, ağız kokusu, ağız içinde kötü tat ve diş üzerinde beyaz noktalardır. Bu belirtilerin görülmesi halinde kontrole gitmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde diş kaybına yol açabileceği gibi farklı sağlık sorunlarına da zemin hazırlar.
Çiğneme hareketlerinde aktif olarak rol alan azı dişlerde çürük görülme olasılığı daha yüksektir. Azılarda başlıca çürük belirtileri ise uç ısı noktalarında hassasiyet, ağrı, taş oluşumuna bağlı kahverengi lekeler ve yüzeyde oluşan belirgin çukurlardır. Bu tip belirtiler ortaya çıktığında uzman görüşü almak ve diş kaybına kadar giden problemlerin önüne geçmek oldukça önemlidir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Diş fissür örtücü işlemi, ağrısız ve oldukça sağlıklı bir uygulamadır. Bununla beraber uygulamanın steril klinik şartlarında, profesyonel ve uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Aksi takdirde başarılı sonuçlar alınmadığı gibi farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Uygulama esnasında izlenen adımlar oldukça basit ve hafiftir. Tedaviye başlamadan önce işlem yapılacak azı diş ve çevresi, cerrahi aletlerle temizlenerek kurulanır. Hemen ardından biriken tortuların ortadan kaldırılması için asit solüsyonu dişe sürülür. Yüzey steril bir yapıda olduğunda ise önceden hazırlanan fissür örtücü dolgu bileşeni, derin girintilere uygulanır. Dolgunun sertleşmesiyle birlikte boşluklar doldurulmuş, işlem tamamlanmış olur.
Sürecin tamamlanmasının ardından diş yüzeyinde ortaya çıkan problemlerin önüne geçilir. Dolayısıyla çürüğe bağlı ağrı, hassasiyet, çiğneme zorluğu ve rahatsız edici görünüme sahip lekeler de sorun olmaktan çıkar.
Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?
Etkili ve basit bir işlem olduğu için sıkça tercih edilen fissür örtücü, azı dişinde çürük problemi yaşanmasını önler. Dolayısıyla fissür örtücü yaptıranlar arasında her yaştan birey yer alır. Bununla birlikte uygulamanın ağırlıklı olarak uygulandığı yaş grubu, 6-14 aralığıdır.
Dişlerin çıkmaya başladığı çocukluk döneminde çürük oluşumu yaygın olarak görülen bir problemdir. Dolayısıyla oluşum sürecinin hemen ardından ilgili alanlara fissür örtücü uygulamasının yapılması oldukça önemlidir. İşlem sayesinde azı dişler uzun yıllar boyunca çürük oluşumundan korunur.
Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?
Bir nevi aşı niteliği gören fissür örtücü, azı dişlerin 10 yıllık bir süre zarfına kadar çürük gibi sağlık sorunlarından korunmasını sağlar. Bununla beraber yiyecek kalıntılarının yüzeyde birikmesini ve plak gibi problemlerin ortaya çıkmasını önler. Böylece ağız hijyeni sağlanır ve diş problemi görülme riski en aza indirilir.
Fissür örtücünün, azı dişlerin çıkma dönemi olan 6 ve 12 yaş grubunda uygulanması tavsiye edilir. İşlemin küçük yaşlarda yapılması, yetişkinlik döneminde görülebilecek birçok problemin önüne geçmektedir. Bununla birlikte sağladığı diğer faydalar aşağıdaki gibidir:
- Girinti ve oluklara dolan besin birikimini önler.
- Dişlerin daha kolay fırçalanmasını ve temizlenmesini sağlar.
- Yeniden çürük oluşma riskini minimuma indirir.
- Bir defa yapılması yeterli olsa da yenilenebilir ve tekrar uygulanabilir.
- Süt dişlerine de yapılması mümkündür. Bu dişler dökülene kadar dayanır.
Uygulamanın başarılı sonuçlar vermesi için düzenli olarak kontrole gitmek ve diş bakımına dikkat etmek oldukça önemlidir.
Fissür Örtücü Uygulamasının Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tartar, plak ve çürük oluşumuna karşı koruyucu bir uygulama olan fissür örtücü, ağız ve diş bakımına dikkat edilmediği sürece yeterli korumayı sağlayamaz. Bu nedenle rutin temizlik ve bakımın yapılması oldukça önemlidir. Dişlerin gün içerisinde en az 2 kez fırçalanması, iplik ve gargara solüsyonlarının kullanılması gerekir. Bu sayede fissür örtücü dolgunun işlevini yerine getirmesi ve ağız sağlığının korunması mümkündür.
Uygulama sonrasında rutin kontollere gidilmesi de son derece önemlidir. Aksi takdirde hassasiyetten iltihaplara kadar çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalınabilir. İdeal ağız ve diş kontrol aralığı 3 ile 6 ay arasındadır. Aralığın net bir şekilde belirlenmesi için doktorunuza danışabilirsiniz.
Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Çürük, diş kaybına kadar yol açan ve oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Bu nedenle herhangi bir uygulamaya gerek kalmadan da bu problemin ortaya çıkmasını engellemek son derece önemlidir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek diş minesini güçlendirebilir, florürlü diş macunu kullanabilir ve ağız bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Diş çürüklerinin ortaya çıkmasındaki temel faktörlerden biri, yemek yedikten sonra ağızda biriken kalıntılardır. Yemek sonrası dişlerin fırçalanmaması ve çay, kahve gibi içeceklerin tüketilmesi, zamanla tartar oluşumuna neden olur. Yeterince bakım yapılmaması halinde ise farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dişlerin derin bir şekilde temizlenmesi için diş ipi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece boşluklara dolan tüm yemek artıklarını rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
Plak üzerinde yer alan bakteriler, yiyeceklerin içerisindeki nişasta ve şekerle beslenir. Bu tip besinlerle karşılaşma durumunda ise çürük oluşumu ortaya çıkar. Dolayısıyla yoğun şeker ve nişasta içerikli besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekir. Tüketildiği zamanlarda ise hem fırça hem ip yardımıyla ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Sonuç
Plak, tartar ve çürük gibi problemlerin önüne geçen fissür örtücü işlemi, sıklıkla tercih edilen dental uygulamalar arasındadır. Bununla beraber işlemin uzmanlar tarafından; steril ve son teknoloji aletlere sahip kliniklerde uygulanması gerekir. Aksi takdirde başarılı sonuçlar alınma ihtimali daha düşüktür.
15 yıllık tecrübesi ve uzman kadrosuyla öne çıkan Megadentist, rahatlıkla tercih edebileceğiniz klinikler arasında yer alır. Hijyenik ve son teknoloji kliniklerde, hastalarının ihtiyaçlarına özgü tedavi çalışmaları gerçekleştirilir. Fissür örtücü fiyat bilgisi ve operasyon detayları hakkında bilgi almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.