Diş apsesi; diş dokusunun içinde, etrafında veya kemikte görülen, bakterinin bu dokulara nüfuz etmesiyle ortaya çıkan iltihaptır. Genellikle; çürüklerin uzun süre tedavi edilmemesi, diş kökü iltihabı, kırık ve çatlak sonucunda bakterinin pulpa bölgesine ulaşması gibi sebeplerle ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen belirtileri ise; diş etinde kızarıklık, şişlik, yüksek ateş ve kötü tat gibi sağlık sorunlarıdır. Bununla birlikte apse oluşumunu artıracak birtakım faktörler de vardır. İçeriğimizde; “Diş apsesi neden olur?” sorusunun yanıtıyla birlikte belirtileri ve tedavi sürecine dair tüm detayları görebilirsiniz.
Diş Apsesi Nedir?
“Diş apsesi nedir?” sorusuna; dental doku ve kemikte görülen, içi irin dolu olan şişliklerdir, şeklinde yanıt verilebilir. Bakterinin farklı sebeplerle dental dokulara girmesi halinde apse gelişir. Bu bağlamda merak edilen bir diğer konu ise “Apse ne demek?” sorusudur. Apse, dişlerde mikroplanma sebebiyle görülen şişlikleri ifade eder.
Diş apsesi, iltihap bölgesinde cerahat birikmesiyle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi oluştuğu bölgeler de değişiklik gösterir. Örneğin, dişin ucunda meydana geldiğinde “Periapikal Apse” olarak tanımlanır. Şayet diş etinde görülüyorsa “Periodontal Apse” şeklinde adlandırılır.
Diş Apsesi Nedenleri Nelerdir?
Diş apsesi, bakterinin dental dokulara nüfuz etmesi halinde ortaya çıksa da bu durumu tetikleyen bazı faktörler vardır. Aşağıdaki maddelerde “Dişte apse neden olur?” sorusunun yanıtlarını görebilirsiniz:
- Dişlerde çürük ve kırılma
- Periodontal hastalıklar
- Diş ve ağız komplikasyonları
- Ağız hijyeninin yeterince sağlanmaması
- Tatlı ve gazlı içeceklerin aşırı tüketilmesi
- Ağız kuruluğu
Yukarıdaki risk faktörlerinden biri veya birkaçı, zamanla apse oluşumuna neden olabilir. Cerahat birikimi sonucunda görülen diş şişmesi, ağrı ve ateş gibi problemleri de beraberinde getirir.
Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?
Diş apsesi, hekim kontrolü ve radyolojik muayene sonucunda teşhis edilen bir rahatsızlıktır. Röntgen ve Bilgisayarlı Tomografi görüntülemelerinden de yararlanılması mümkündür. Diğer yandan diş apsesinin yaygın olarak görülen bazı belirtileri vardır. Temelinde enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlık olduğu için şiddetli bir ağrıyla kendini gösterir. Bununla birlikte kızarıklık, şişlik gibi komplikasyonların da görülmesi mümkündür. Diş etinde apse genellikle aşağıdaki problemlere neden olur:
- Çene kemiği, boyun ve kulağa kadar yayılan şiddetli ağrı
- Diş etinde şişlik
- Yüz, yanak ve boyun bölgesinde, yutkunma güçlüğüne neden olabilecek şişlikler
- Çiğneme sırasında ağrı
- Kötü tat ve koku
- Damakta şişlik
- Ağız açmada zorlanma
- Sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet
İltihaplı diş, bazı durumlarda yüksek ateşe de sebebiyet verebilir. Yukarıdaki belirtileri görmeniz halinde uzman hekimlere danışmanız oldukça önemlidir. Ayrıca bu komplikasyonlar, farklı dental problemlerin de nedenleri arasında yer alır. Örneğin, 20’lik diş iltihabı belirtileri arasında da şişlik ve ağrı vardır ancak erken tedavi edildiğinde apse oluşumunun önüne geçilmesi mümkündür.
Üst damak şişmesi, yemek yemede ve ağız açmada zorlanma, şiddetli baş ve boyun ağrıları; diş ve diş etinde bir problem olduğunun göstergesidir. Her zaman apse görülmese de zamanla iltihaplı bölgede irin birikir ve daha ciddi sorunlara neden olur. En büyük risk faktörü ise iltihabın vücuda yayılmasıdır. Diş iltihabı vücuda yayılma belirtileri arasında; ateş, halsizlik, yorgunluk, ağrı gibi genel belirtiler yer alır. Tedavi edilmemesi halinde organlara zarar verme riski söz konusudur.
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
“Diş apsesi nasıl geçer?” sorusuna yanıt verirken farklı tedavilere değinmek gerekir. Örneğin; apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi gibi çeşitli prosedürlere başvurulur. Bu noktada merak edilen konuların başında ise “Ağrıyan diş çekilir mi?” sorusu yer alır. Uzman hekimler, apse oluşumunu ortadan kaldırmak için diş çekimini uygun gördüğü takdirde bu şekilde tedavi edilmesi mümkündür.
Apse oluşumuna neden olan faktörler değişiklik gösterdiği için tedavisinde izlenmesi gereken yollar da farklıdır. Eğer “20’lik diş çekimi sonrası ağrı geçmiyor” şeklinde bir problem yaşıyorsanız ağrının sebebi iltihap olabilir. Bu durumda uzmanlar, sadece antibiyotik kullanılmasını tavsiye edebileceği gibi farklı prosedürler de gerçekleştirebilir.
“Apse nasıl geçer?” konusunda bilgi sahibi olmak ve hekimlere danışmadan evde herhangi bir işlem yapmamak son derece önemlidir. Yaşadığınız sağlık sorunu genellikle aşağıdaki yöntemlerle tedavi edilir:
- Diş Apsesinin Boşaltılması: Küçük bir kesi yardımıyla irinin boşaltıldığı bir prosedürdür fakat kalıcı değildir. Bu nedenle ek tedaviler de gerektirir.
- Diş Çekimi: Kanal tedavisinin işe yaramaması halinde apseden etkilenen diş çekilir.
- Kanal Tedavisi: Pulpa dokusunun çıkartılması ve kanal boşluğunun temizlenmesiyle uygulanan bir tedavidir.
- İlaç Tedavisi: “Diş apsesine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarından bir diğeri, antibiyotik kullanımıdır. Eğer enfeksiyon diğer dişlere veya yakın bölgelere yayılırsa ilaç tedavisi uygulanır.
Apse, hem belirtileri hem de olası risklerinden dolayı mutlaka diş kliniklerinde muayene edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu nedenle evde diş apsesi patlatma gibi yollara kesinlikle başvurulmamalıdır.
Diş Apsesi Patlaması Durumunda Ne Olur?
Diş apsesi patlaması, irinin boşalmasıyla hastayı rahatlatacak bir durumdur fakat yeni bakteri oluşumuna neden olma riski vardır. Aynı zamanda diş apsesi boşaltılması kalıcı bir tedavi değildir ve enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmaz. Bu nedenle uzman hekimler, beraberinde ek tedaviler de uygular.
“Şişmiş diş apsesine ne iyi gelir?” sorusuna yanıt olarak genellikle patlatılması ifade edilse de bu, evde uygulanabilecek bir işlem değildir. Bu durumda uzmanlar, kanal tedavisi ve diş çekimi gibi farklı tedavi yolları izler. Örneğin, “Apseli diş çekilir mi?” konusu genellikle dişin çekilmeyeceği yönünde yanıtlanır ancak kanal tedavisi işe yaramadığında diş çekimi yapılabilir.
Diş Apsesi Nasıl Önlenir?
Diş apsesini önlemek için dikkat edebileceğiniz bazı durumlar vardır. Öncelikle “dişim apse yaptı yüzüm şişti ne yapmalıyım” gibi şikayetleriniz varsa mutlaka uzman hekimlere danışmalısınız. Doktor tavsiye olmadan diş antibiyotik ilaçlarını kullanmanız, yaşadığınız problemlere çözüm üretmeyeceği gibi farklı sorunlara da neden olabilir. Diğer yandan uzman hekimler, diş iltihabı için antibiyotik reçete ederek apse oluşumunun önüne geçer. Şikayetlerinizi en aza indirmek için “Apseye ne iyi gelir?” konusunda bilgi sahibi olmanız da mühimdir. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmak, apseli diş ağrısını hafifletecektir.
Kaç Tür Apse Vardır? Bunlar Nelerdir?
“Apse nedir?” konusunu ele alırken vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek şişlikler olduğunu ifade edebiliriz. Diş apsesi, iki farklı türde görülebilir. Bunlardan ilki, diş eti apsesi olarak bilinir ve periodontal apse olarak tanımlanır. Diğeri ise diş ucunda meydana gelen periapikal apsedir.
Diş Apsesine Ne İyi Gelir?
Dişte apse oluşumu ortaya çıktığında, dental tedavi görmediğiniz sürece problemi ortadan kaldırmanız mümkün değildir. Örneğin, 1 aydır geçmeyen diş apsesi gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz ve bu süre, giderek artabilir. Ayrıca “Diş apsesi nasıl geçer evde?” konusundaki önerileri dikkate almamanız da oldukça önemlidir. Bilinçsiz bir şekilde diş apsesi için antibiyotik kullanmanız ya da apseyi boşaltmanız, kalıcı bir çözüm olmadığı gibi farklı riskleri beraberinde getirir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dişte Apse Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Şiddetli diş ağrısı, kızarıklık, yüzde şişlik, yüksek ateş gibi belirtiler, apse riski olduğunu gösterir ancak teşhis edilmesi için mutlaka dental muayene gerekir.
Apse Yapan Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Kanal tedavisi, apsenin boşaltılması gibi farklı yollar izlenir. Aynı zamanda “İltihaplı diş çekilir mi?” sorusuna da evet yanıtını vermek mümkündür.
Dişin Apse Yapması Kaç Gün Sürer?
Diş apsesi kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir ve tedavi görmediğiniz sürece ortadan kalkma ihtimali yoktur.
Diş Eti İltihabı Nerelere Vurur?
İltihap; boğaz, baş, boyun, diş eti gibi bölgeleri etkiler. İlerlemesi halinde yüksek ateş, ağız açmada zorluk, kulak ağrısı gibi sorunlar görülmesi de muhtemeldir.
Evde Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti iltihabının evde tedavi edilmesi mümkün değildir. Mutlaka bir uzmana danışmalı, uygun görülen prosedürleri yaptırmalısınız.
Diş Apsesi için Hangi Antibiyotik İyi Gelir?
İrin oluşumunu gidermek için bazı durumlarda antibiyotik kullanılabilir ancak hangisinin iyi geleceğine sadece uzman hekimler karar verebilir. Diğer yandan hekim tavsiyesi olmadan kullandığınız ilaçlar “Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı” gibi problemler yaşamanıza neden olacaktır.