Ortodonti tedavisi, diş ve çene bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve giderilmesi amacıyla yapılan diş hekimliği uzmanlık alanlarından biridir. Ortodontik tedavi olarak da adlandırılan bu süreçte tedavi biçimi ve süresi; hastanın yaşına, bozukluk derecesine ve tedavi amacına göre değişebilir. Ortodonti tedavisi, daha sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olmak isteyen hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Ortodonti tedavisi, normal diş yapısının bozuk ve çapraşık olması durumunda bu sorunun tedavisi amacıyla ağız, diş, çene ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş problemlerinin tespit edilmesi ve bozuklukların düzeltilerek kişinin istediği dişlere kavuşmasını sağlayan tedavi yöntemidir.
Her yaştan insana uygulanabilen ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardımcı olarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarını desteklerken, yetişkinlerde de var olan çapraşıklık ve kapanış düzensizliklerinin giderilmesine olanak sağlar. Ortodonti tedavisi, aynı zamanda çene ve yüz bozukluklarının giderilmesinde de etkilidir.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi, ortodonti uzmanının hastanın ağız, diş ve çene yapısını detaylı bir şekilde kontrol etmesiyle başlar. Muayene sonucunda ortodonti uzmanı, hastanın ağzı, çenesi veya dişlerinde bulunan bozuklukların giderilmesi nasıl bir tedavi seçilmesi gerektiği hakkında bilgi verir.
Ortodonti tedavisi için hazırlıkların tamamlanması ile tedavi süreci başlar. Ağız içinde çürük olup olmadığı kontrol edilerek çürük dişlerin tedavisi ile süreç başlayacaktır. Ağız bakımı kusursuz bir şekilde yapılarak hazırlık işlemi tamamlanmış olur. Bu aşamadan sonra tedavi süreci, planlama aşamasıyla ilerler. Uzman ortodontist, ölçüm ve analizler ile tedavi seçeneklerini sunar. Birden fazla seçenek sunulmasının sebebi, ortodonti tedavisinin hastadan hastaya göre değişen bir tedavi yöntemlerini içermesinden kaynaklanır. Tercih edilecek ortodontik tedavi yöntemleri, hastanın çene, diş ve ağız yapısına göre değişiklik gösterir.
Tedavi aşaması başladığında hastanın ağzına ekartör takılır. Bu apareyin amacı hastanın ağzının tedavi süreci boyunca açık bir şekilde kalması ve ortodontistin işini yapmasını kolaylaştırmaktır. Hastanın ağız ölçüleri ile hazırlanan kalıplara uygun olarak tedavi yöntemi netleştirilir. Doğru kontroller yapıldıktan sonra diş teli veya şeffaf plaklar dişlere takılabilir.
Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ortodontik tedavi, dişlerin üzerine veya çene kemiğine uygulanan sabit veya takılıp çıkarılabilen çeşitli malzemeler ile gerçekleştirilir. Ortodonti tedavi yöntemleri; hastanın yaşına, bozukluk derecesine ve tedavinin gereklerine göre değişiklik gösterir. Ağız ve diş yapısının düzenlenmesi amacıyla sık uygulanan ortodontik tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Metal Braketler (Diş Telleri): Diş telleri veya diğer ismi ile metal braketler, yaygın olarak kullanılan ortodontik tedavi çeşitleri arasında yer alır. Sabit ortodontik apareyler olan diş telleri, metal renginde kullanılabilir. Tel tedavisi, dişlerin üzerine yapışan ve braket olarak adlandırılan tutucu parçalar ve bu parçaların içerisinden geçen ark teli olarak da adlandırılan ince diş tellerinden oluşur. Bu teller, dişlere braketler aracılığıyla kuvvetler ileterek dişlerde çapraşık görünümün önüne geçer.
- Kapaklı Diş Telleri (Self Ligating): Kapaklı diş teli yönteminde bağlantı, braketler ve teller arasındaki bağlantı, dişlerin sürtünmesini azaltacak biçimde tasarlanır. Kapaklı braketler, tüm ortodontik tedavilerde uygulanmaz. Doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.
- Beyaz Teller (Porselen Tel): Teknolojinin gelişmesi ise metal braketlerin yerini porselen veya şeffaf teller ve braketler almaya başlamıştır. Bu braketler; plastik, cam silika gibi farklı materyallerden yapılmaktadır. Tercihe göre, şeffaf veya da beyaz renk olarak tercih edilebilir. Özel olarak tasarlanan braketler, metal özellikler göstermesi sebebiyle tercih edilir.
- Iconix Braketler: Iconix diş telleri, açık renkli metal braketlerden oluşur. Bu diş telleri metal renkli braketlere göre daha açık renkli üretilebilir ve hastalara hem metal braketin sağlamlığını hem de şeffaf braketlerin estetik avantajını sunar.
- Şeffaf Plaklar: Şeffaf plaklar, takıp çıkarılabilir ve görünmeyen yapıları nedeniyle yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Plaklar, kişiye özel diş ölçülerine göre hazırlanarak dijital olarak üretilir. Her bir plak, 2-3 hafta arasında takılır ve dişlerin düzelmeye başladığı görülür.
- Lingual Ortodonti (İçten Takılan Tel): Yetişkinlerde, diş bozukluğu şeffaf plaklar ile düzeltilemeyecek kadar bozuksa ve daha detaylı tedavi gerektirecek bir durum varsa, lingual ortodontik tedavi tercih edilir. Dişlerin iç kısmına yerleştirilen braket ve teller ile dişlerin yapısı düzeltilebilir.
- Geçici Dayanak Vidaları (Temporary Anchorage Device): Ankraj vidası olarak da anılan geçici dayanak vidaları, kemiğe yerleştirilen minik vidalardır. Bu vidalar, hastaya hafif bir lokal anestezi uygulayarak yerleştirilir. Bu vidalar dişlerin hareket ederek düzelmesine yardımcı olur. Tedavi sonrasında vidalar, pratik bir biçimde sökülebilir.
Ortodonti hakkında bilgi almak ve muayene olmak için https://megadentist.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.