Merak edilen bir diş hekimliği prosedürü olan “Küretaj nedir?” sorusuna; diş etinde veya kök kısmında uygulanan derinlemesine temizlik işlemidir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Genellikle diş taşı temizliğiyle karıştırılan bu tedavi, aslında yapılış şekli itibariyle oldukça farklıdır. İçeriğimizde, “Küretaj ne demek?”sorusuna yanıt vermekle birlikte tedavi süreci, uygulanma aşamaları ve diğer merak edilen detaylara yer verdik.
Küretaj Nedir?
Diş hekimi kontrolünü aksatan insanlarda meydana gelen plak ve tartar oluşumunun, diş eti ve köklerine zarar vermesi halinde uygulanan temizlik işlemi, “Küretaj nedir?” sorusunun yanıtıdır. Genellikle ağız hijyeni sağlanmasına rağmen birçok insanda plak ve tartar oluşumu görülür. Şayet diş etine ciddi bir zarar vermiyorsa, bu problemin diş taşı temizliğiyle ortadan kaldırılması mümkündür. Ancak ilerlemişse ve daha farklı sağlık sorunlarına neden oluyorsa, bu durumda küretaj uygulaması daha sağlıklı bir yoldur.
Bu tedavi, diş taşı temizliğinde tercih edilenlerden daha farklı aletlerle uygulanır. Bir diğer farkı ise lokal anestezi altında yapılıyor olmasıdır. Hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmediği gibi tedavi sonrasında da çeşitli prosedürlere dikkat ettiği sürece komplikasyon oluşma riski son derece düşüktür. Ancak her ihtimale karşı işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır. Uzmanlar, ağız ve diş bakımının aksatılması halinde yeniden tartar oluşabileceği konusunda hemfikirdir. Bu nedenle dişleri düzenli olarak fırçalamak, gerektiği takdirde ağız gargarası kullanmak ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek son derece önemlidir.
Küretaj Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
“Küretaj nedir?” sorusuyla birlikte merak edilen bir diğer etkense bu tedavinin avantajlarıdır. Öncelikle diş taşı temizliğinin aksine lokal anestezi altında uygulanıyor olması, diş kaygısı yaşayan hastalar için oldukça avantajlıdır.
Kısa vadede önlem alınmayan diş taşlarının aşağı doğru inerek köklere ulaşması halinde ağrı, kanama, renk değişimi gibi sorunlar ortaya çıkar. İltihaplanmaya yol açtığı için ağız kokusu, hassasiyet, diş eti çekilmesi problemlerini de beraberinde getirir. Eğer önlem alınmazsa, diş ve kemik kaybına yol açabilecek bir sorundur. Küretaj uygulaması ise bu problemlerin giderilmesini sağlayan, aynı zamanda ileride yaşanabilecek hastalıklara önlem alan bir prosedürdür.
Dişeti Küretajının Çeşitleri Nelerdir?
“Küretaj nedir?” sorusuna yanıt verirken uygulama aşamasında tercih edilen çeşitlerine de değinmek gerekir. Uygulama çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Subgingival Küretaj: Kök yüzeyi tedavisi olarak da adlandırılan bu işlem, diş etinin altında meydana gelen plak, taş ve diğer etkenlerin temizlenmesidir. Dişlerin şekli ve konumlarına göre özel el aletleriyle diş altına girilerek uygulanır.
- Tek Diş Küretaj: Tüm çene için planlanan tedavinin aksine tek diş için de uygulama yapılması mümkündür. Bu işlemde de Subgingival Küretaj tedavisinde olduğu gibi özel el aletleri kullanılır ve belirlenen dişin köküne girerek derin bir temizlik sağlanır.
Genel olarak diş hekimlerinin uygulamış olduğu prosedürler bu şekildedir. Terapötik Küretaj tedavisinin de bu uygulamalar arasında yer aldığı düşünülse de bu işlem, farklı bir cerrahi operasyondur.
Küretaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Hastaların “Küretaj nedir?” konusunda bilgi sahibi olması gerektiği gibi tedavi sonrasında nelere dikkat edeceğini de bilmeleri önemlidir. Genellikle diş hekimleri, işlemden sonra dikkat edilecek noktaları açıkça belirtir. Lokal anestezi uygulandığı için yaklaşık 2-3 saat sonrasına kadar yemek yenmemelidir. Aynı zamanda çok sıcak ve soğuk içeceklerden, kahve, çay gibi diş minesine zarar veren gıdalar uzak durulmalıdır.
Hasta, diş ipi veya fırçayla ağız hijyenini sağlayabilir ancak bu aşamada köklere baskı yapmaması oldukça önemlidir. Tekrar iltihaplanma olmaması için dişler her gün düzenli olarak fırçalanmalı, ağız gargarası kullanılmalı ve gerektiği takdirde diş ipiyle derin bir temizlik yapılmalıdır.
Küretaj Nasıl Uygulanır?
Küretaj uygulamasında öncelikle diş yapısı ve konumu belirlenmekte, daha sonra hastaya uygun özel el aletleri hazırlanmaktadır. İşlem esnasında plak ve tartarların indiği köklere girilir, derin bir temizlik yapılır. Hastanın ağrı hissetmemesi içinse anestezi yapılmaktadır.
İşleme başlamadan önce diş hekimi, iğneyle lokal anestezi uygular. Ortalama 2-3 dakika beklenir ve anestezinin etki edip etmediği kontrol edilir. Herhangi bir aksi durum söz konusu değilse özel aletlerle diş köklerine müdahale eden hekimler, kökte meydana gelen plak ve tartarları profesyonel bir şekilde temizler. Tüm bu aşamaların “Küretaj nedir?” sorusunun yanıtı olduğunu da söyleyebiliriz.
Diş Küretajı Ne Zaman Gereklidir?
Beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeninin yeterince sağlanmaması ve düzenli fırçalamama, zamanla bakteriden kaynaklı diş taşı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Genellikle sarı ve siyah renklerde görülen plaklar, diş yüzeyinde kalmayıp derine inerek iltihaplanmaya neden olur. Plakların ortadan kaldırılması ve ağız hijyeninin sağlanması için tercih edilen yöntemlerinden biri diş taşı temizliği, diğeri ise küretaj tedavisidir.
Diş küretajı, plak ve tartarların köklere kadar inerek ağrı, kanama, kaşıntı, çekilme gibi problemlere sebep olması halinde gereklidir. Eğer tartar oluşumu köklere kadar inmemiş ve bu komplikasyonları ortaya çıkarmamışsa, diş taşı temizliği tercih edilir.
Hastanın diş etinde çekilme, iltihaptan kaynaklı diş kaybı, kemik kaybı gibi sorunlar yaşaması halinde de yine küretaj uygulamasına başvurulur. Aynı zamanda kontrollerini aksatan, ağız hijyenini sağlamayan kişilerde, bu problemlerin ortaya çıkmasını engellemek için de küretaj uygulandığını belirtebiliriz. Hasta için hangi prosedürün uygun olduğuna ancak alanında uzman diş hekimleri karar verebilir.
Küretaj İşlemi Sırasında Ağrı Hissedilir mi?
“Küretaj nedir?” hakkında bilgi alırken işlemin anestezi altında yapıldığını görebilirsiniz. Lokal anestezi uygulaması sayesinde hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Aynı şekilde işlem sonrasında da ciddi bir ağrı söz konusu değildir. Fakat tedavi ardından şiddetli acı meydana gelmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
İşlem esnasında veya sonrasında ağrı hissedilmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Öncelikle tedavi olacağınız kliniğin hijyenik ve steril olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda alanında uzman diş hekimleriyle çalışan kliniklere gitmek de önceliğiniz olmalıdır. Tedavi sonrasında ise aşırı soğuk ya da sıcak içeceklerden uzak durmak, ağız hijyenini sağlamak ve düzenli olarak dişleri fırçalamak, ağrı yaşamanızı engelleyecek önlemler arasındadır.
Sonuç
“Küretaj nedir?” sorusuna; özel el aletleri ile diş köklerine ulaşan plak ve tartarların temizlenmesi işlemidir, yanıtını verebiliriz. Tedavi sürecinde hastaya lokal anestezi uygulanır ve ağrı hissetmesi engellenir. Tek diş köküne uygulanabileceği gibi diş köklerinin geneline uygulanması da mümkündür.
Bu tedaviden olumlu sonuçlar almak için tercih edeceğiniz kliniğin alanında uzman olması son derece önemlidir. Megadentist.com.tr adresimizde, sürecin nasıl ilerlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz. Alanında uzman diş hekimlerimiz, profesyonel tedavileri sayesinde diş ve kemik kaybının önüne geçecek prosedürleri uygulamaktadır. Sizler de diş eti ve köklerinde yaşadığınız sorunların ortadan kalkmasını istiyorsanız, Küretaj uygulaması için Megadentist ekibimizi tercih edebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Darp Raporu Alıp Şikayetçi Olunca Ne Olur?
Darp raporu, kanıt niteliği taşıyan bir belge olduğu için şikayetçi olunan kişiye maddi ve manevi tazminat davası açmak mümkündür. Olayın seyri ve açılacak davalara göre hukuki süreçler değişiklik göstermektedir.