Kanal tedavisi (Endodonti), genel olarak ağrılı bir uygulama olarak görüldüğü için çoğu hasta tedavi sürecini erteler. Modern teknikler ile kök kanallar bir veya iki seansın ardından nispeten ağrısız bir şekilde tedavi edilir. Genel düşüncenin aksine, hastalar kanal tedavisi esnasında ağrı hissi yaşamaz. Ağrının hissedildiği durumlarda ağrının bölgedeki enfeksiyondan dolayı meydana geldiği söylenebilir.
Kanal tedavisinin yapılmasının nedeni hastaları rahatsız eden ağrıları yok etmektir. Hastaların tedavi sürecini ertelemesi diş kökünde yer alan dokularda enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Enfeksiyon dolayısıyla diş ve kemik kaybı olabilir. Peki, kanal tedavisi nedir, kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, endodonti tedavisi olarak da bilinir. Bir dişin hasarlı kısmının ya da enfekte olmuş özünün çıkarılarak dişin temizlenmesini ve daha sonra yeniden dolgu ile kapatılmasını ifade eder. Dişin en iç kısmında yer alan pulpa, yumuşak çekirdeğe benzeyen bir yapı olarak düşünülebilir. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; kan damarları, sinirler ve bağ dokusu yer alır.
Dişin herhangi bir darbeden sonra çatlaması veya derin çürümesi durumunda, bakteriler pulpanın içinde girer ve burada çoğalır. Böyle bir durum tedavi edilmediği takdirde, bakteriler ciddi bir enfeksiyon ya da diş apsesine sebep olur ve pulpa ölümü ile birlikte diş ya da kemik kaybına sebep olabilir. Bu durumda çürük veya çatlak dişe kanal tedavisi uygulanır ve diş kurtarılır.
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanması Gerekir?
Kanal tedavisi belirtileri arasında derin çürükler ve diş kemiğinde meydana gelen çatlarlar vardır. Dişin iyileşemeyeceği derecede zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılması ile dişin kurtarılması sağlanır. Bu nedenle endodonti tedavisinin en büyük yararı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemesini sağlamaktır. Kanal tedavisi gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir.
- Sıcak ya da soğuğa karşı kalıcı diş hassasiyeti
- Yüz ve boyunda meydana gelen şişlik
- Isırma veya çiğneme sırasında ağrı
- Diş etinde şişlik
- Diş etlerinde sivilceye benzer yaraların oluşumu
- Derin çürükler
- Koyu diş etleri
- Yansıyan diş ağrısı
- Çatlak dişler
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endodonti tedavisinin amaçları; enfeksiyon ve çürüğün ortadan kaldırılması, diş kanallarının şekillendirilmesi, kanalların doldurulması ve dişin yeniden fonksiyonel bir hale getirilmesi olmak üzere dört adettir. Dişin durumuna göre tedavi bir veya iki seans sürer. Endodonti tedavisi sürecinde izlenen prosedür diş zararına göre değişir. Endodonti tedavisi genel olarak aşağıdaki adımları kapsar.
- Diş hekimi, dişin kök yapısını incelemek ve enfeksiyon belirtisi olup olmadığını gözlemlemek için bir röntgen çeker. Bu sayede dişteki hasar gözden geçirilir. Bu işlemlerin ardından endodonti tedavisine gerek olup olmadığına karar verilir.
- Diş pulpası çok hasarlı bir durumda ise kanal tedavisine başlanır.
- Diş yapısında apse oluşmuş ise tedavi öncesinde lokal anestezi uygulanır.
- Kanal tedavisinin ilk aşaması, dişin içinde bulunan pulpanın titizlikle çıkarılmasıdır. Pulpanın çıkarılmasının ardından diş hekimi kök kanalında yapılacak olan işlemin ne kadar süreceğini tespit eder.
- Uygun boyutlara sahip aparatlar ile kök kanalları tekrar şekle sokulur ve temizlenir.
- Endodonti tedavisinin bir seansı yaklaşık 45 dakika sürer. Gereken prosedürlerin yapılmasının ardından dişin minimum 2 adet röntgeni çekilir. Diş hekimi başarılı bir kanal tedavisi olduğunu düşünüyorsa dezenfekte işleminden sonra kanalların kontaminasyondan etkilenmemesi için kalıcı bir malzeme ile kanalın içini doldurur.
- Diş hekimleri kalıcı dolgu işlemi yapmadan önce 4 ile 5 gün kadar dişin iyileşmesini beklemeyi seçebilir. Böyle bir durumda diş oyuğu geçici bir dolgu ile doldurulur.
- İkinci seansta diş oyuğuna geçici olarak yerleştirilen dolgu ağrısız bir işlem ile çıkarılır ve kalıcı dolgu işlemi yapılır. Dental macun ve gutta percha isimli bir madde ile kalıcı dolgu işlemi yapılır. Bu macunlar kök kanalına dışarıdan gelebilecek sızıntılara karşı sızıntıları önler.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi ne kadar sürer? sorusu kanal tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ile 90 dakika arasında değişebilir. Bazı endodonti tedavilerinde bir enfeksiyon varsa diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç yerleştirir. Bu nedenle oyuğun kapatılması için bir hafta beklenir.
Kanal Tedavisinin Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Kanal tedavisi esnasında iltihaplı doku ile beraber diş sinirleri de alınır. Dolayısıyla dişin dış uyaranlardan etkilenmesi gibi bir durum mevzubahis değildir. Ancak, özellikle işlem yapılmadan önce ağrı ya da enfeksiyonun görüldüğü durumlarda, tedaviden sonra doku iltihabı sebebi ile dişte hassasiyet hissedilebilme ihtimali vardır. Bu durum genel olarak diş hekiminin yazacağı ağrı kesicilerle hafifletilebilir.
- Tedavi sonrasında minimum 3 saat bir şey yenmemesi gerekir.
- Endodonti tedavisi uygulamasının başarı oranı yüksektir. Tedavi edilen bir diş, rutin bir şekilde bakım yapıldığı zaman ömür boyu kullanılabilir.
- Dişlerde çürük oluşmasına sebep olduğu bilinen şekerli gıdaların az tüketilmesi önemlidir.
- Diş temizliği günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçası ile bir defa da diş ipi ile gerçekleştirilmelidir.
- Yılda minimum iki kez genel diş muayenesi yaptırılmasına dikkat edilmelidir.
Kanal tedavisi hakkında bilgi almak için https://megadentist.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.