Diş etleri çene kemiğini örter ve pembe dokuludur. İçlerinde oldukça fazla kan damarları vardır. Diş etleri sadece ağız sağlığı bakımından değil genel sağlık açısından da son derece önemlidir. Dolayısıyla onların bakımının düzenli yapılması ve sağlığının korunması gerekir.
Aksi halde diş etlerinde şişlikler ve buna bağlı olarak birçok sorun meydana gelir. 20 lik diş eti şişmesi durumlarında da benzer tedavi yöntemleri uygulanır. Burada en önemli husus doğru hekimlerden destek almaktır. Bu rahatsızlığın nedenine göre doğru tedaviler uygulanmalıdır. Böylece kısa bir tedaviyle rahatsızlık tamamen ortadan kalkar.
- Neden Olur? Nasıl Geçer?
- Diş Eti Şişmesi Nedir?
- Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
- Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
- Diş Eti Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
- Diş Eti Şişmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?
- Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Diş Eti Şişmesinin Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?
- Diş Eti Şişmesi Nasıl Belirtiler Gösterir?
- Diş Eti Şişmesini Geçirmek için Uygulanabilecek Doğal Yöntemler?
- Sonuç
- Sık Sorulan Sorular
Neden Olur? Nasıl Geçer?
Diş etinde meydana gelen şişlikler sıklıkla yaşanır. Genel olarak yaşa bağlı olmaksızın meydana gelir. Rahatsızlık arka diş eti şişmesi ya da ön diş etlerinde de görülebilir. Belirtiler takip edilerek hemen tedavi edilebilir.
Bu rahatsızlığa ilk neden diş eti iltihaplarıdır. Ağız bakımının düzenli yapılmadığı ve hijyenin tam olarak sağlanmadığı durumlarda ortaya çıkar. İltihap oluşumuna bağlı olarak da şişmeler meydana gelir.
Diğer neden ise hormonal yapılardır. Özellikle kadınlarda belli dönemlerde hormon yapısı değişir. Ergenlik dönemi, adet dönemi, hamilelik ve menopoz dönemlerinde bu değişim yaşanır. Hormonal değişime bağlı olarak gelişen rahatsızlıklardan biri de diş etlerindeki şişmelerdir.
Sağlıksız ve düzensiz beslenme bu rahatsızlığı tetikler. Özellikle vitamin eksiklikleri bu durumun nedenlerindendir. C vitamini alımına dikkat edilirse bu sorun yaşanmaz.
Virüsler ve mantarlar diş etlerini şişirir. Bunlar diş etlerinde enfeksiyonlara neden olur. Bu da şişmeleri beraberinde getirir.
Bu sağlık sorununun önemli nedenlerinden biri de aft oluşumudur. Aft, ağız içinde oluşan yaralar ya da aftöz ülserlerdir. Bunlar diş eti sağlığını bozar ve birçok diş eti rahatsızlığına neden olur. Diş etlerinde ağrı ve sızılara, şişliklere yol açar.
Kemoterapi ilaçları birçok yan etki içerir. Bunlardan biri de ağız yaralarıdır. Bu yaralar ve ülserler diş etlerini olumsuz etkiler. Diş ve ağız sorunlarına neden olur.
Sanılanın aksine son derece kolay tedavi edilir. Rahatsızlık şiddetlendiğinde hemen hekime başvurulmalıdır. Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak alınarak tedavi tamamlanır.
Diş Eti Şişmesi Nedir?
Diş eti şişmesi; Diş etlerinde meydana gelen şişliklerdir. Bu şişlikler kişinin beslenmesini etkilemekle birlikte günlük yaşamını da zorlaştırır. Rahatsızlık hafif bir şekilde seyredebileceği gibi şiddetli de olabilir.
Diş eti şişmesi neden olur sorusunun birkaç yanıtı mevcut. Bu rahatsızlık ağır hijyen yetersizliği gibi nedenlerden meydana gelebileceği gibi farklı sağlık sorunlarından dolayı da ortaya çıkabilir. Rahatsızlığın altında yatan neden ancak muayene, tahlil ve tetkiklerle belirlenir ve buna göre bir tedavi yolu izlenir.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Hastaların diş eti şişmesi nasıl geçer sorusunun yanıtlanması gerekir. Uzman hekim muayenesi ve tedavisi gerekir. Bununla beraber hastalarda bu rahatsızlıkların önlenmesi için bazı hususlara dikkat etmelidirler.
Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık belli başlı belirtiler gösterir. Bazı hastalar birden fazla belirtiyle karşılaşabilirler. Bazen de bir tek belirtiyle kendini gösterebilir.
- Diş etleri kırmızı renk alır.
- Diş etleri normalden daha iri görünür.
- Ağrı ve hassasiyet hissi meydana gelir.
- Kişi bir şey yiyip içmeden de bu hisleri duyar.
- Özellikle beslenme sırasında daha kolay tahriş olur.
- Yine beslenme sırasında ağrı şekil değişebilir.
- Diş eti kanaması meydana gelir.
- Ani ve yakıcı ağrılar hissedilebilir.
- Şişliğin olduğu alanlarda beyaz renkli iltihaplanmalar görülür.
Bu belirtiler hissedildiğinde kişilerin uzman hekime başvurmaları gerekir.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti şişliklerinin tedavisi için ilk olarak uzman hekim hastanın şikayetlerini dinler. Hastanın hamilelik ya da emzirme döneminde olup olmadığını sorar. Bununla beraber hastanın genel sağlık durumu, beslenme düzeni, diş hastalıklarını öğrenir.
Daha sonra muayene yapılır. Uzman hekim gerekli görürse ağız ve diş röntgeni ister. Gerekiyorsa kan tahlili yapılır. Tüm bu aşamaların ardından teşhis konur. Teşhisten sonra tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu rahatsızlıkta bakteriyel etkenin ortadan kalkması gerekir. Dolayısıyla buna yönelik tedavi yöntemleri uygulanır.
Genel olarak diş eti tedavisi için özel içerikli macunlar reçete edilir. Aynı zamanda ağız gargaraları verilir. Eğer diş etlerinde iltihaplanma söz konusuysa antibiyotik kullanımına başvurulur. Eğer bu rahatsızlık çok ileri boyutlardaysa cerrahi müdahale gerektirebilir.
Diş etlerinin ve bölgece meydana gelen plak tabakasının ve taşların temizlenmesi gerekebilir. Elbette bu tedavi yöntemleri hastadan hastaya değişir. Hastanın genel durumu, diğer ilaç kullanımları, bu rahatsızlığının şiddeti, tahlil ve tetkikler sonucu göz önüne alınarak en doğru tedavi şekli seçilir.
Diş Eti Şişmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?
Sistemik bir sorun yoksa reçete edilen gargara ve özel macunlarla bir hafta gibi kısa sürede şişlikler iner ve rahatsızlık tamamen tedavi edilir. Ancak ileri vakalarda tedavi süreci daha uzun sürebilir.
Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Basit ve kolay tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Ancak rahatsızlığın ilerlemesi durumunda tedavi şarttır Erken teşhisle tedavi edilmezse diş eti çekilmesine yol açar. Diş eti çekilmeleri de diş kayıplarına neden olur. Dolayısıyla bu sağlık sorununun tedavisi yapılmazsa çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
Diş Eti Şişmesinin Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?
Evde uygulanacak basit yöntemler diş eti şişliklerine iyi gelir. Öncelikle ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız hijyenini sağlayan ürünler kullanılmalıdır. Özellikle diş ipi gibi ürünlerin kullanılması gerekir.
Zira bu ürünler diş aralarındaki her şeyi temizler. Böylece tam bir diş temizliği yapılmış olur. Ağız gargaraları tavsiye edilir. Ağız tuzlu suyla gün içinde gargara yapılabilir. Elbette iyi ve düzenli beslenme, gün içinde yeterli su tüketimi de bu tür rahatsızlıkların önüne geçer.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Belirtiler Gösterir?
Diş etlerinde ağrı, sızı, hassasiyetler görülür. Kızarıklıklar ve yer yer şişlikler gözlemlenir. İleri vakalar da diş eti kanamaları da seyredebilir.
Diş Eti Şişmesini Geçirmek için Uygulanabilecek Doğal Yöntemler?
Antiseptik etkisi olan besinler bu rahatsızlıkta tedavi edicidir. Bunların başında sarımsak, soğan ve karanfil yağı gelir. Bununla beraber yumuşak besinler tüketilmelidir. Diş hassasiyetinin artmaması için çok sıcak yada çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Sonuç
Ağız ve diş sağlığı önemli bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlıktır. Uzman hekimin reçete ettiği ilaçlar ve tavsiyelerle kısa süre içinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.
Elbette tedavi için doğru tercihler yapmak gerekir. Alanında uzman hekimlerce ve hijyenik, donanımlı merkezlerde tedavi yapılmalıdır. Bunun için en doğru adreslerden biri megadentist.com.tr’dir. Profesyonel bir ekip ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı bir ağız ve diş yapısı kazanılır.
Sık Sorulan Sorular
Diş Eti Şişmesi En Hızlı Nasıl Geçer?
En sık uygulanan yöntem soğuk komprestir. Soğuk diş etlerinin sinir uçlarını uyuşturur. Bu da ağrı ve sızıyı azaltır. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak daha hızlı iyileşmeyi sağlar. Diş eti şişmesi ne iyi gelir sorusu için bu öneriler dikkate alınmalıdır.
Diş etleri Şişerse Ne Yapmalı?
Diş eti şişlikleri meydana geldiğinde ilk olarak evde basit yöntemler uygulanmalıdır. Ancak uygulanan doğal yöntemlere karşın diş etlerinde iyileşme görülmezse vakit kaybetmeden uzman hekimden yardım istenmelidir.
Şişmiş Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Diş eti iltihabı, diş etlerinde inflamatuar bir değişikliktir. Bu durum ağız boşluğunda bakterilere sebebiyet verir. Bu rahatsızlığın tedavisi için ağız hijyeni çok önemlidir. Bununla beraber tuzlu suyla gargara önerilir. Papatya çayı, ada çayı, elma sirkesi de uygulanabilir. Uçucu yağlar da iltihapların tedavisinde oldukça etkilidir.
Diş Eti Hastalığı Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Genel olarak diş eti hastalıkları C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle yeteri miktarda C vitamini alımına dikkat edilmelidir.