Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nasıl anlaşılır? Hem anne hem de bebek için sıkıntılı bir süreç olan diş çıkarma dönemini en hafif şekilde nasıl atlatabilirsiniz? Bebeğinizin diş çıkarması dönemlerine ait tüm bilinmesi gereken detaylar;
Diş çıkarma dönemi bebeklerin gelişim sürecinde yüzleştikleri ve hem annenin hem de bebeğin en sancılı geçen dönemlerindendir. Bu dönemde ilk önce bilinmesi gereken bebeğin ilk defa ne zaman dişinin çıkacağıdır. Normal büyüme evresinde olan bir bebek 6 aylık olduğu zamanlarda diş çıkarmakla beraber bu durum bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bunu takiben bir diğer önemli konu ise diş çıkma zamanlarının anlaşılıp anlaşılamamasıdır. Diş çıkarma problemi yaşayan bebeğin durumunu anlamak ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek sağlığı açısından çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse ateş, ağlama, salya akıntısı ve huzursuz bir hal içinde olmak bebeğin en çok karşılaşacağı diş çıkarma belirtileridir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Aylıkken Başlar?
Sağlıklı ve normal bir gelişim içerisinde olan bir bebek doğumundan sonra 6 veya 7 ay dönemlerinde dişlerini çıkarmaya başlar. Genellikle 2 yaşını geçinceye kadar geçen diş çıkarma sürecince en problemli dönemi doğal olarak ilk dişlerin çıktığı zamandır. Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve zorluğuna ebeveynlerden gelen kalıtsal yapının da etkisi vardır. Diş çıkarma başlangıç dönemleri bazı bebeklerde gecikebiliyor. Bu süre başlangıcı bazen 3.ay olurken bazende 12.ay olabiliyor. 28 aylığa kadar devam eden tüm dişlerinin tamamlanması sonucunda diş çıkarma dönemi bitmiş olur.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerin dişleri oluşurken beraberinde de bir çok farklı durumu getirmektedir. Bu durumları iyi anlayıp yorumlamak ve diş çıkarma sürecinden haberdar olmak bebeğinizin rahatlaması için gerekli tüm şartların hazırlanması için hiç kuşkusuz hayati önem taşır. Diş çıkarma belirtileri şu şekillerde kendini gösterir.
Yüksek Ateş: Bebeklerin diş çıkarması esnasında diş eti gerilir ve şişer. Bu şişme nedeniyle bebeğinizin ateşi zaman zaman çıkmaktadır. 38 dereceye kadar bir çok durumda ateşlenme normal karşılanmaktadır. Ama 38 dereceyi aşan durumlarda uzman hekim kontrolü gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise diş çıkarma döneminin bebeğinizin başka bir hastalığı ile çakışması durumudur. Çünkü diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin vücut bağışıklık sistemleri zayıflamaktadır. Bu zayıflama sayesinde enfeksiyon etkisi sonucu da yüksek ateş görünmektedir.
Ağrı – Huysuzluk- İştahsızlık: Diş çıkarma sürecinde bebeklerin ağız ve çene bölgelerinde ufak çaplı ağrılar olabilir. Ağrının kaynağı diş eti enflamasyonudur. Diş çıkarma durumu aynı zamanda bebeklerdeki huysuzluk, sinirlenme ve iştahsızlık yapmaktadır. Kimi zaman canının yandığı bir süreçten geçen bebeklerde bu üç durumun gözlenmesi oldukça doğaldır.
Aşırı Salya Akıntısı: Bebeklerde diş çıkarma belirtileri içinde en çok dikkat çekenlerinden biride aşırı salya oluşumudur. Diş etlerindeki hassaslık diş çıkmadan önceki 2 veya 3 aya dayanır. Buda salya akıntısının daha önce başlamasına ve uzun sürmesine neden olur.
İshal Durumu: Bebeklerde diş eti hareketlerine bağlı olarak artış gösteren tükürük salgısının yoğunluğu bağırsaklardaki hareketi tetikleyerek ufak çaplı ishal rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinize bol bol su ve sıvı takviyesi yaparak onun bitkin olmamasını sağlamalısınız.
Isırma – Kaşıma: Bebekler diş çıkartırlarken dişlerinin kaşınmasına bağlı olarak rahatlama sağlama açısından tüm objeleri ağızlarına götürme ve ısırma eğiliminde olurlar. Burada cisimlerin boğazlarına kaçmaması için gerekli özen gösterilmelidir.
Diş Etinin Kanaması: Diş eti kanaması bebeklerde diş çıkarırken çok rastlanan bir durum değildir. Bu durumun yaşanması halinde doktorunuzu ziyaret etmeniz önerilir.
Tükürüğe Bağlı Öksürük: Aşırı tükürük yoğunluğuna bağlı olarak bebeklerde öksürükler gözlemlenmiştir. Bu durum yaşandığında çocuğunuzun biline bir hastalığı yoksa endişe edilmemelidir.
Yüzde Kızarıklıklar: Diş çıkarma dönemlerinde bebekler ağızlarındaki salya fazlalığı nedeniyle dışarı yönlü bir çıkarış mevcuttur. Bu durum bebeğinizin çenesinin ve dudaklarının tahriş olmasına neden olabilir. Hassas bez veya pamuk yardımıyla cilt temizlenmelidir.
Kulak Kaşıntısı ve Kulak ile Oynama: Dişlerdeki ağrı ve his nedeniyle diş sinirleri ile bağlantılı olan kulakların kaşınması bebekleri rahatsız edebilir. Bu durumda da bebekler kulaklarını çekiştirmekte ve oynamaktadır.
Diş Çıkaran Bebeklerin Ev Bakım Nasıl Olmalıdır?
Diş çıkaran bebeklerin evde rahatlatılması ve diş döneminin sakin bir şekilde atlatılması mümkün. Öncelikle bebeğin durumuna göre zaman zaman diş etlerine soğuk bir pamuk veya bez ile masaj yapılabilir. Bu bebeğin sahip olduğu acıyı bir nebzede olsa azaltacaktır. Buna ek olarak doktor tavsiyesine göre diş etlerini rahatlatıcı özel jeller kullanılabilir. Kullanımını doktor tavsiyelerine uyarak yapmak gerekiyor. Diş çıkarırken bebeklerin dişleri çok şiddetli kaşındığı için diş kaşıyıcı ürünler kullanılabilir. Fakat bu ürünlerin kalitesine ve boya içermediğine dikkat edilmeli, organik ürünler tercih edilmelidir. Diş çıkarma aynı zamanda bebeğinizde iştahsızlığa yol açacağı için hem dişlerin kaşınması hemde beslenmesi açısından haşlanmış havuç, muz, haşlanmış elma, salatalık verilebilir. Bu gıdalar hem dışarıdan besin almasını sağlar hemde dişlerini doğal bir yolla kaşımış olurlar. Bu besinler verilirken mutlaka bebeklerin başında durulmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma süt dişi ile tamamlanmakta ve daha sonra süt dişlerinin tümü dökülerek kalıcı olarak kullandığımız 32 diş yerine gelmektedir. 20 süt dişin çıkması sürecinde anne ve babalar bu evreyi dikkatli bir şekilde izlemeli ve çocuklarının hareketlerine karşı çok duyarlı olmalıdır. Yalnız bebeğin vücut ısısı 38 dereceyi geçmesi halinde ve ishal durumu 1 günü aştığı taktirde uzman doktorlarınızın muayene etmesi yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca diş çıkartan bebeklerin bağışıklıkları çok düştüğü için diğer hastalıklara yakalanma olasılıkları da yükselmektedir. Annenin bu durumu iyi gözlemlemesi ve katı gıdaları zaman zaman reddeden bebeği püreler ve sıvı gıdalarla beslemesi gerekir.