Ağız kokusu (halitozis) toplumun büyük bir kesimini etkiler ve sebep olduğu sosyal problemlerden ötürü tedavisi istenir.
Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?
Kaynak %90 oranında ağızdır. Dil üzerindeki bakteriyel birikinti, diş eti hastalıkları, diş taşları, tükürük salgısındaki azlık, ağız hastalıkları, diş çürükleri ve enfeksiyonları, kötü ağız hijyeni ve yiyecek birikmesi ağız kokusunun sebeplerinden sayılabilir.
%8 oranında solunum yolu enfeksiyonları ağız kokusuna neden olur. %1 oranında mide ülseri, gastroözofageal reflü gibi sindirim sistemi kaynaklı problemler nedendir. Bunların dışında sistemik hastalıklar ağız kokusuna sebep olabilir: Şeker hastalarındaki meyveli aseton kokusu, böbrek hastalarındaki veya karaciğer yetmezliğindeki amonyak kokusu gibi. Bazı ilaçlar, alkol sigara kullanımı, çeşitli yiyecekler, uzun süreli açlık ağız kokusunun sebebi olabilir.
Ağız Kokusu Tedavisi
Kaynağın doğru tespit edilmesi gerekir. Bunun için hastanın tıbbi geçmişi irdelenir. Ağız kokusunun en sık kaynağı ağız ve diş hastalıklarıdır.
Öncelikle hijyen sağlanmalıdır. Diş fırçalanmasının yanı sıra dilin de fırçalanması ağız kokusunu azaltmada etkilidir. Diş ipi, varsa köprü altı ipi mutlaka kullanılmalıdır. Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabilir. Bu durumda yenilenmesi gerekenler değiştirilmeli, eksik olan dişler için gerekli tedaviler yapılmalıdır. Çürük dişlerdeki bakteriler besin artıklarını sindirerek kötü kokulu sülfür bileşikleri salarlar. Çürük dişlerin tedavisinin yapılması gerekir. Diş taşı temizliğinin yapılması ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir.
Ağızdaki tüm faktörler elimine edilmesine rağmen ağız kokusu geçmiyorsa diğer faktörlerin araştırılması için KBB uzmanı veya gastroenterolog ile konsültasyona gidilir. Bazen de pseudohalitozis denen durum söz kokusudur. Hasta ağzının koktuğunu düşünür ancak yapılan ölçümler sonucu elde edilen bulgular temel alınarak durumun psikolojik olduğu hastaya açıklanır.