Pedodonti / Çocuk Diş Hekimliği

  1. Ana Sayfa
  2. Pedodonti / Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti / Çocuk Diş Hekimliği Hizmetlerimiz

Pedodonti, diğer adıyla Çocuk Diş Hekimliği 0-15 yaş grubu çocukların süt ve daimî dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.

Pedodonti Nedir ?

Pedodonti, diğer adıyla Çocuk Diş Hekimliği 0-15 yaş grubu çocukların süt ve daimî dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır. Ortodonti dışındaki çocuk diş tedavilerini kapsar.

Çocuk tedavisi özel ilgi gerektirir. Çocuk psikolojisini iyi bilmek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırmak ve diş temizliği hakkında bilgilendirerek hayatları boyunca sağlıklı dişlerle yaşayabilmelerini sağlamak gerekmektedir.

Pedodonti klinik uygulamalarını kapsayan başlıklar:

  • Çürükten koruyucu uygulamalar
  • Süt ve daimî dişlerdeki çürüklerin restoratif ve kanal tedavileri
  • Çocuklarda gelişimsel anomalili dişlerde restoratif ve prostetik tedaviler
  • Periodontal hastalıklardan koruyucu yöntemler
  • Koruyucu ortodonti

Pedodonti Tedavi yöntemleri

Koruyucu diş hekimliğinde en etkili tedavi şekli olarak kabul edilen florür tedavileri; sağlıklı bireyler ve çürüğe yatkın hastaların hassasiyet/erozyon tedavisinde ve özel bakıma ihtiyaç duyan sistemik rahatsızlığa sahip bireylerde uygulanabilmektedir. Uygulamalar bireyin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda gerçekleştirilir.

Anatomik olarak azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girinti ve çıkıntılar, yiyecekler için yapışıp kalabilecekleri bölgeler oluşturmaktadır. Fissür örtücüler bu yüzeyleri kapatıp besinlerin tutunmasını azaltarak fırçalanmayı kolaylaştıran bir yüzey oluşmasına yardımcı olur. Klinik uygulamalar sonrasında çürük oluşumun %70-%80 oranında azalma görüldüğü bilinmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Pedodonti; diğer adıyla çocuk diş hekimliği, 0-15 yaş grubu çocukların süt ve daimî dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır. Pedodonti, ortodonti dışındaki çocuk diş tedavilerini kapsamaktadır.

Bebek ağız bakımı, ilerleyen yaşlarda ağız ve diş sağlığı açısından sorunlar yaşanmaması adına ihmal edilmemesi gereken bir bakımdır. Yenidoğan bebeklerde ağızda oluşabilecek pamukçuğu önlemek amacıyla anne, emzirme işleminden sonra, minik bir gazlı bezi temiz suya batırıp bebeğin ağız içini temizleyebilir.

Bebekler genel olarak ilk dişlerini 6. aydan itibaren çıkarmaya başlar. Genellikle ilk dişler alt ön kısımdan çıkma eğilimi gösterir. Bu dişlerin ardından karşıtları olan üst kesici dişler çıkar. 24 ve 36 aylık dönemlere gelindiğinde ise toplamda 20 adet süt dişi çıkmış olur. Bebeklerde ağız bakımına, ilk diş çıkarma döneminden itibaren başlanılmalıdır. Bebeklere özel tasarlanmış diş aparatları ve ürünler kullanılabilir.

Çocukların süt dişleri, kalıcı dişlere oranla daha çok organik madde içerdiği için çürümeye daha yatkındır. Bebeklerde görülen diş çürümeleri “biberon çürükleri” veya “erken çocukluk dönemi çürükleri” olarak adlandırılır. Bu çürükler, bebek ve çocukların genellikle üst süt keselerin diş etine yakın yüzeylerini etkiler.

Çocukların diş fırçalarının baş kısmının küçük olması gerekmektedir. Fırça kısmını oluşturan materyalin yumuşak ve naylon içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Bu hem diş etlerini hem diş minesini olası bir zarardan korumak içindir.

Diş minesinin çok daha ince ve yumuşak olduğu erken yaşlarda görülen diş çürüklerinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Ağırlıkla şeker ve nişasta gibi karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmek
  • Genetik faktörler
  • Ağız ve diş hijyenine dikkat etmemek
Hekimler TR

Hızlı Randevu Talep Formu

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field